Charčo sriuba yra tradicinis gruzinų skanėstas. Paprastai jos pagrindą sudaro mėsos sultinys. Į ją dedama ryžių, pomidorų ir prieskonių. Nuo kitų sriubų ji skiriasi aštriu skoniu ir aromatu
. Šį patiekalą gaminsime pagal visus kanonus, naudosime 1940 m. receptą. Tačiau pirmiausia siūlome apsirūpinti pitos duonos atsargomis ir pasirūpinti apetitu. Juk taip skaniau valgyti
! Pradėkime gaminti.
Charcho ingredientai:
- jautiena – 1,5 kg;
- svogūnas – 3 vnt;
- pomidorų pasta – 70 g;
- ryžiai – 100 g;
- pomidorai – 2 vnt;
- raugintos pastilės – 20-30 g;
- česnako – 3 skiltelės;
- krapų, kalendros;
- druska, pipirai.
Pasirinktinai:
- aštriosios paprikos – vnt;
- svogūnas – 2 vnt;
- lauro lapai – 3 vnt.
Kharcho paruošimas:
Mėsą, geriausia su kaulais, supjaustyti gabaliukais ir išvirti puode. Virkite po dangčiu ant didelės ugnies, kol užvirs. Tada nuimkite putas, virkite ant vidutinės ugnies
. Į puodą suberkite 3 lauro lapus, aštriąją papriką ir 2 nuluptus svogūnus. Virkite 1 val.
Suplėšykite rūgščiąją pastilę mažais gabalėliais, užpilkite sultiniu, kad suminkštėtų.
Dalį sultinio supilkite į keptuvę, smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite. Kepkite uždengę dangčiu, jei trūksta riebalų, įpilkite sviesto. Supilkite pomidorų pastą, išmaišykite
. Išimkite mėsą iš keptuvės, atskirkite ją nuo kaulų. Sultinį perkoškite per sietelį. Atsikratykite svogūnų, pipirų ir lauro lapų
. Į puodą siųskite paruoštą mėsą, pakepintus svogūnus ir 100 g ryžių. Užpilkite sultiniu
, užvirinkite, jei reikia, įpilkite vandens.
Įdėkite nedidelį kiekį suminkštėjusios pastilės, svarbu, kad vakarienė nebūtų per rūgšti. Įberkite Svano druskos arba druskos ir prieskonių mišinio. Išmaišykite. Taip pat įdėkite šaukštą sausų aštriųjų pipirų.
Leiskite sriubai pavirti 10 minučių. Įdėkite per spaudyklę perpjautą česnaką ir pomidorą.
Pabaigoje įdėkite žalumynų.
Charcho sriuba paruošta! Galite paragauti.