Varškės pyragas yra desertinis patiekalas, žinomas daugelyje kultūrų ir turintis savo istoriją. Tiksli varškės pyrago kilmė nežinoma, tačiau galima daryti prielaidą, kad jis atsirado eksperimentuojant su varškės kepiniais
. Dėl varškės kepiniuose gausu baltymų ir kalcio, todėl jie yra sveiki.
Įvairios šalys turi savų varškės pyragų receptų
.
Vokietijoje ir Austrijoje varškės pyragai kepami iš smėlinės arba sluoksniuotos tešlos. Išsikepkime savo varškės pyragą su sultenėmis ir cukruotais vaisiais.
Varškės pyrago ingredientai:
- Sudedamosios dalys: varškė – 420 g;
- grietinė – 100 g;
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- Cukrus – 180 g;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Sviestas – 110 g;
- Augalinis aliejus – 2 valg;
- Vanilinis cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
- Miltai – 380 g;
- kepimo milteliai – 20 g;
- Šviesios sultenės – 60 g;
- Tamsiųjų sultenių – 60 g;
- cukruoti vaisiai – 40 g.
Varškės pyrago paruošimas:
Į dubenį su varške supilkite grietinę, suberkite druską ir cukrų, įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite panardinamuoju mikseriu. Į vientisą masę
supilkite
ištirpintą sviestą ir augalinį aliejų
. Į masę supilkite vanilinį cukrų ir išmaišykite. Supilkite miltus ir kepimo miltelius, išminkykite tešlą, suberkite ją į gumulą
. Į tešlą supilkite tamsias ir šviesiąsias sultenes bei cukruotus vaisius, išmaišykite.
Tešlą sudėkite į pergamentu išklotą ir augaliniu aliejumi pateptą kepimo formą.
Tešlą tolygiai paskirstykite po formą, kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45-50 minučių.
Tokiu būdu galite pasigaminti saldaus skonio varškės pyragą. Iškepusį pyragą nepamirškite apibarstyti cukraus pudra.