Sausainių tešla pirmą kartą atsirado Persijoje, kur ji buvo naudojama saldiems kepiniams gaminti. Vėliau sausainiai tapo žinomi Renesanso epochoje. Italijoje sausainių tešla buvo tikras atradimas. Tačiau šis atradimas nebuvo susijęs su konditerijos pasauliu. Seniau biskvitas buvo duona, kurią buvo galima ilgai išlaikyti drėgną
. Po kelių šimtmečių prancūzai sugalvojo, kaip iš duonos pagaminti oro ir minkštą pyrago tešlą. Dabar sausainius pažįstame tokius, kokie jie buvo sukurti Prancūzijoje.
Biskvito ingredientai:
- Miltai – 240 g;
- Cukrus – 170 g;
- Kakavos milteliai – 40 g;
- Soda – 1 šaukštelis;
- Druska – 1 žiupsnelis;
- Vanduo – 250 ml;
- Augalinis aliejus – 125 ml;
- Vanilinas – ½ šaukštelio;
- Obuolių sidro actas – 1,5 valgomojo šaukšto.
Biskvito paruošimas:
Į gilų dubenį persijokite miltus ir kakavą, supilkite cukrų ir sodą. Į birius produktus suberkite druską ir vaniliną, supilkite vandenį ir augalinį aliejų, kruopščiai išmaišykite plakikliu
. Į tešlą supilkite obuolių actą, išmaišykite.
Įpylus acto, tešlos spalva šiek tiek pasikeičia.

Kepimo formą ištepkite augaliniu aliejumi, o dugną išklokite pergamentu. Supilkite tešlą į formą ir tolygiai paskirstykite
. 25-30 minučių kepkite pyragą 180 laipsnių temperatūroje.

Pasirodys minkštas ir švelnus pyragas. Jį galima padalyti į du pyragus ir į vidų įdėti uogienės įdaro, viršų papuošti šokoladu.



Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

