Gaminant maistą smėlio sausainiai visada užima garbingą vietą. Tai yra konditerijos pagrindas, bet kartu ir svarbiausias jos akcentas. Juk ne visiems pavyksta perteikti tikrąją burnoje tirpstančių sausainių tekstūrą. Visa tai įmanoma tik griežtai laikantis patikrinto recepto.
Tokios tešlos pagrindas yra sviestas. Jo turi būti kuo daugiau, tačiau skysčio – minimaliai. Tada gatavi sausainiai bus trapūs, bet ne sausi. Bus išsaugotas minkštumas ir skonis. Kepiniuose yra šiek tiek saldumo, jie nėra prigesinti, o tai idealiai tinka prie arbatos ar kavos.

Iš pradžių ši tešla visada buvo minkoma rankomis. Viską reikėjo daryti labai greitai, kad sviestas neištirptų. Būtent dėl šalto sviesto ir minimalių judesių tešla įgauna tinkamą struktūrą.
Pabandykite paruošti tokius sausainius, atsižvelgdami į visus niuansus ir laikydamiesi sudedamųjų dalių proporcijų:
- 260 g miltų;
- 100 g sviesto;
- 5 g kepimo miltelių;
- 80 g cukraus pudros;
- ⅓ šaukštelio druskos;
- 120 g grietinės;
- žiupsnelis vanilės.

Miltus ištrinkite su suminkštintu sviestu iki smulkių trupinių. Suberkite cukraus pudrą, kepimo miltelius, druską, vaniliną. Supilkite grietinę ir šiek tiek išminkykite tešlą. Suformuokite iš jos gumulą ir suvyniotą į celofaną dėkite į šaldytuvą 30-40 minučių.
Šaltą tešlą iškočiokite 2 mm storio lakštu. Formele arba antspaudu išpjaukite formas. Dėkite jas ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Dėkite jas į 180 laipsnių temperatūros orkaitę 15-20 minučių.

Surinkite tešlos atraižas į krūvelę, išpjaukite formelėmis ir siųskite į orkaitę. Paruoštus sausainius pabarstykite cukraus pudra ir galite mėgautis.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

