Pirmieji pyragai pasirodė senovės Romoje.
Viduramžiais pyragai buvo gaminami iš biskvito
,
sausainių
ir
sluoksniuotos
tešlos.
Jie buvo puošiami glajumi, kremu, vaisiais ir riešutais
. Renesanso laikotarpiu tortai tapo dar puošnesni. Juose imta naudoti egzotiškus ingredientus, pavyzdžiui, šokoladą, vanilę ir prieskonius.
XIX a. tortai tapo prieinami ne tik turtingiesiems, bet ir viduriniajai klasei. Atsirado naujų paprastesnių ir prieinamesnių tortų receptų. Papasakosime, kaip galite greitai ir lengvai paruošti tortą.
Biskvitinio pyrago ingredientai:
- Kiaušiniai – 5 vnt;
- kiaušinių baltymai – 2 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- cukraus – 210 g;
- miltai – 180 g;
- raugas;
- krakmolo – 50 g;
- augalinis aliejus – 80 ml.
Kremo ingredientai:
- cukrus – 100 g;
- vanilinas;
- kiaušinių tryniai – 2 vnt;
- krakmolo – 3 šaukštai;
- pieno – 600 ml;
- sviestas – 180 g.
Pyrago paruošimas:
Išplakite kiaušinius su baltymais, druska ir išplakite iki purių baltų putų.
Į kiaušinių masę palaipsniui persijokite miltus ir kepimo miltelius, supilkite krakmolą ir išminkykite šiek tiek skystą tešlą
.
Į tešlą supilkite augalinį aliejų ir toliau minkykite
. Tešlą supilkite į pergamentu išklotą kepimo skardą.
Kepkite sausainius 170 laipsnių temperatūroje 25 minutes.
Kremui puode sumaišykite trynius su cukrumi ir vanile. Į mišinį suberkite krakmolą, supilkite pieną ir dar kartą išmaišykite.
Nuolat maišydami virkite mišinį ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Užvirus, 30 sekundžių pavirkite kremą ir nukelkite nuo ugnies.
Perpilkite kremą į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite atvėsti. Tuo tarpu biskvitą padalykite į du plonus pyragėlius, perpjaukite skersai į 4 pyragėlius.
Maišytuvu iki baltumo išsukite sviestą, palaipsniui į jį įmaišykite kremo pagrindą. Kiekvieną pyragą pamirkykite piene, aptepkite kremu ir surinkite
tortą. Torto viršų ir sieneles aptepkite kremu
.
Palikite tortą šaldytuve valandai.
Šokoladinį glajų tortui galite pasigaminti mikrobangų krosnelėje ištirpindami šokoladą ir sviestą. Taip išgausite minkštą, įmirkusį, orui laidų tortą.