VII mūsų eros amžiuje Persijoje buvo sukurtas vienas populiariausių šių laikų desertų – sausainiai. Ilgą laiką sausainiai buvo Rytų saldumynai, kol pasiekė Europą XII-XIV a.
Prancūzai ir anglai greitai privatizavo sausainius ir pavertė juos savo tradiciniu desertu. Vystantis pramonei ir į rinką patekus daugiau gryno cukraus, sausainiai ėmė modernėti. Cukriniai sausainiai tapo kreminiai. Teigiama, kad kiti desertai atsirado dėl sausainių
. Pasigaminkime naminių sausainių patys.
Sausainių ingredientai:
- Sviestas -150 g;
- augalinis aliejus – 2 valg;
- cukraus pudros – 100 g;
- kiaušinis – 1 vnt;
- skysta vanilė – 1 šaukštelis;
- kukurūzų krakmolo – 60 g;
- miltai – 310 g;
- druskos – žiupsnelis;
- karčiosios kakavos – 1 valgomasis šaukštas.
Biskvito paruošimas:
Į minkštą sviestą supilkite augalinį aliejų, suberkite cukraus pudrą ir gerai išmaišykite. Į grietinėlės mišinį
supilti
skystą vanilę ir plaktą kiaušinį ir toliau maišyti
. Į mišinį supilti kukurūzų krakmolą ir druską ir ingredientus išmaišyti. Į mišinį supilkite 300 g miltų ir užminkykite tešlą
. Rankomis suformuokite elastingą ir nelipnų gumulą
. Padalykite gumulą į 2 lygias dalis. Į vieną gabalėlį įmaišykite 10 g miltų, o į antrąją – kakavą.
Kiekvieną blokelį iškočiokite į 11-12 cm skersmens sluoksnį. Šakute padarykite lygiagrečius griovelius ir tada formele iš tešlos išpjaukite sausainius.
Sausainiai gaminami iš šviesios ir tamsios tešlos. Sausainius dėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos.
Likusią tešlos dalį galima susegti, kad sausainiai būtų su tamsiomis ir šviesiomis puselėmis.
Sausainius kepkite 12 min. 170 laipsnių temperatūroje
. Iškepusius sausainius galite aptepti „Nutella” ant dalies sausainių, o likusius sausainius uždėti ant įdaro.
Deserto viršų pabarstykite kokoso drožlėmis ir turėsite saldų sausainį prie arbatos.