Kepimas per Kalėdas yra svarbi daugelio Europos šalių kultūros dalis. Pavyzdžiui, Amerikoje vaikai kepa sausainius. Prancūzijoje vaikai kepa vyniotinį pasakų personažui, kuris taip pat atneša dovanų. Anglijoje kalėdinio kepimo ir desertų sąvoka traktuojama plačiau. Ten namų šeimininkės sugalvojo kepti kalėdinius pyragus. Yra
daugybė šio deserto receptų, kiekviena ponia jį ruošia pagal šeimos pageidavimus. Yra tik pagrindiniai niuansai, kurių pageidautina laikytis, kad šventei paruoštumėte gardų saldumyną
. Pabandykime pasigaminti Kalėdų pyragą stačiatikių šventei.
Kalėdinio pyrago ingredientai:
- sausainiai – 250 g;
- grietinėlės 33 % – 570 g;
- sviestas – 80 g;
- juodojo šokolado – 100 g;
- kreminis sūris – 400 g;
- cukraus pudros – 50 g.
Kalėdinio pyrago paruošimas:
Sausainius reikia sutrinti iki smulkių trupinių.
Sviestą ištirpinti ir supilti į trupinius, produktus sumaišyti.
Gautą sausainių tešlą dėti į apvalią, ne didesnę kaip 18 cm skersmens formą. Trupinius reikia kruopščiai sutankinti, suformuojant lygų paviršių
. Kol pyrago pagrindas kietėja šaldytuve, mikseriu suplakite kreminį sūrį. Taip pat atskirai išplakite 450 g grietinėlės, palaipsniui supilkite cukraus pudrą.
Išplakite grietinėlę iki stovinčių viršūnių ir dalimis įmaišykite į plaktą grietinėlės sūrį. Šaukštu išmaišykite kremo masę.
Užtepkite kremo ant sausainių plutos, išlyginkite jo paviršių. Palikite torto pagrindą šaldytuve, kol sustings.
Supilkite 120 ml grietinėlės į puodą, sumaišykite su smulkintu šokoladu. Virkite šokolado mišinį, kol sutirštės ant silpnos ugnies. Tada šokolado mišiniu aptepkite kreminį torto viršų.
Rekomenduojame tortą papuošti smulkintais žemės riešutais.
Rezultatas – skanus kreminis Kalėdoms skirtas tortas.