Norvegija – turtinga kulinarinės kultūros šalis, kurioje ypatingą vietą užima įvairūs tortai ir saldumynai. Norvegiški tortai išsiskiria unikalumu, išskirtiniu skoniu ir originaliais receptais.
Jie tapo neatsiejama nacionalinės virtuvės dalimi ir yra populiarūs ne tik tarp vietinių gyventojų, bet ir tarp turistų, norinčių paragauti ko nors naujo ir neįprasto.
Norvegiški tortai gali būti labai įvairūs: nuo tradicinių, tokių kaip vaflinis tortas (vaffelkake) ar debesų uogų tortas (morottikaake), iki modernesnių ir kūrybiškesnių.
Kiekvienas Norvegijos regionas turi savo unikalių pyragų receptų, atspindinčių vietos ypatumus ir tradicijas.
Kremo ingredientai:
- Pienas – 350 ml;
- Cukrus – 70 g;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Kukurūzų krakmolas – 40 g;
- Vanilinis cukrus – 10 g;
- Sviestas – 70 g;
- grietinėlė 33 % – 200 g.
Ingredientai pyragėliams:
- Sviestas – 100 g;
- cukrus – 100 g;
- Kiaušinio trynys – 4 vnt;
- Pienas – 50 g;
- Miltai – 150 g;
- Kepimo milteliai – 1 šaukštelis.
Sudedamosios dalys meringue:
- Baltymai – 4 vnt;
- Cukrus – 200 g;
- Druska – žiupsnelis;
- Vanilinio cukraus – 1 šaukštelis;
- citrinų sultys – 1 šaukštelis.
Papuošimui skirti ingredientai:
- grietinėlės 33 % – 150 g;
- Kreminis sūris – 150 g.
Norvegiško pyrago paruošimas:
Į puodą, kuriame ruošiama grietinėlė, įmuškite kiaušinį, supilkite cukrų ir gerai išmaišykite ingredientus. Į mišinį supilkite kukurūzų krakmolą, supilkite pieną ir maišykite, kol
pasišalins
gumuliukai
. Ant vidutinės ugnies užvirkite tirštą mišinį, tada sumažinkite ugnį iki žemesnės nei vidutinė. Sutirštėjus kremo pagrindui, nukelkite jį nuo ugnies, sudėkite į jį vanilinį cukrų ir sviestą, gerai išmaišykite.
Uždenkite kremo pagrindą maistine plėvele ir palikite šaldytuve porai valandų. Per tą laiką paruoškite pyragaičius – kiaušinius padalykite į trynius ir baltymus
. Į minkštą sviestą supilkite cukrų, išplakite mikseriu iki baltumo, palaipsniui po vieną įmaišykite trynius. Į masę supilkite pieną ir toliau plakite
. Į paruoštą masę persijokite miltus ir kepimo miltelius ir užminkykite minkštą elastingą tešlą. Belizams reikalingi baltymai, juos išplakite mikseriu kartu su druska, vaniliniu cukrumi ir citrinos sultimis
. Kai baltymų masė taps balta, pamažu į ją supilkite cukrų. Plakite bezė 8 minutes.
Tešlą dėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir paskirstykite po visą paviršių. Ant tešlos viršaus uždėkite antrą sluoksnį bezė.
Šaukštu padarykite nedidelius įdubimus merengės paviršiuje.
Jei norite, pabarstykite merengę smulkintais migdolais arba graikiniais riešutais.
Pyragą kepkite 35-40 minučių 170 laipsnių temperatūroje.
Iškepusį tortą iš karto išimkite iš orkaitės ir padalykite į dvi lygias dalis.
Kremui išplakite grietinėlę, kol sutirštės, ir palaipsniui įmaišykite atvėsusį kremo pagrindą. Vieną pyrago dalį aptepkite kremu, o antrąją dalį uždenkite bezė
. Papuošimui išplakite grietinėlę su varške ir kremu papuoškite pyrago šonus.
Rezultatas – puikus norvegiškas tortas. Jis puikiai tinka bet kokiai šventei.