Vinaigretė yra tradicinis rusų patiekalas, tapęs tikru šalies gastronominės kultūros simboliu. Savo esme vinaigretė yra salotos, sudarytos iš virtų daržovių, kurios užpilamos augaliniu aliejumi ir actu. Dėl ryškaus, sodraus skonio ir apetitą žadinančios išvaizdos šis patiekalas populiarus ir ant šventinio stalo, ir kasdienėje virtuvėje.
Vinaigretės istorija siekia XIX a., kai Rusijos kulinarijos tradicijos pradėjo aktyviai vystytis veikiamos Vakarų Europos virtuvės įtakos. Šis patiekalas buvo sukurtas kaip būdas panaudoti virtų daržovių likučius, todėl jis yra ne tik skanus, bet ir ekonomiškas maisto gaminimo būdas.
Papasakosime, kaip pasigaminti vinegretą be virtų daržovių
Ingredientai: 1:
- Burokėlis – 1 vnt;
- morkos – 1 vnt;
- bulvės – 1 vnt;
- žalieji žirneliai – 150 g;
- marinuoti agurkai – 3 vnt;
- svogūnai – 1 vnt;
- žaliųjų svogūnų – pusė ryšulėlio;
- augalinis aliejus – 3 šaukštai;
- druskos – ½ šaukštelio;
- juodųjų pipirų – ½ šaukštelio;
- cukraus – ½ šaukštelio;
- citrinos sulčių – 1 valgomasis šaukštas.
Užpilo paruošimas:
Nuluptus burokėlius supjaustykite nedideliais kubeliais ir paskleiskite keptuvėje, pateptoje augaliniu aliejumi. Panašiai supjaustykite morkas ir bulves, sudėkite jas į keptuvę su burokėliais
. Ant vidutinės ugnies po dangčiu virkite daržoves, kol susidarys kondensatas, o po 5 min. nukelkite keptuvę nuo ugnies.
Smulkiai
supjaustykite
žaliąjį ir svogūną
.
Agurkus smulkiai supjaustykite ir sumaišykite salotinėje su žaliaisiais ir svogūnais, žaliaisiais žirneliais ir keptomis daržovėmis. Pagardinkite
druska, juodaisiais pipirais, cukrumi, citrinos sultimis
ir
išmaišykite
.
Gausite paprastą ir gana greitą užpiltį, nevirdami ir nekepdami daržovių. Tai geras recepto variantas, jei reikia greitai paruošti salotas.