Čekijos virtuvė garsėja savo desertais, o vienas populiariausių yra „Marlenka” pyragas. Šis išskirtinis desertas – tai harmoningas švelnaus šokoladinio biskvito, sodraus šokoladinio kremo ir lengvos vaisių rūgštelės derinys.
Marlenka tortas – tai ne tik desertas, bet ir tikras meno kūrinys. Jis turi savo istoriją ir gaminimo tradicijas, kurios perduodamos iš kartos į kartą. В
Čekijoje šis tortas ruošiamas šventėms ir iškilmingiems renginiams, kad patiktų svečiams ir artimiesiems.
Pyragų ingredientai:
- medus – 150 g;
- cukraus – 300 g;
- druskos – 1 žiupsnelis;
- sodos – 1 šaukštelis;
- sviesto – 250 g;
- pieno – 150 ml;
- miltai – 450 g;
- kiaušiniai – 3 vnt.
Kremo ingredientai:
- Pienas – 750 ml;
- kukurūzų krakmolas – 60 g;
- cukraus – 50 g;
- vanilinio cukraus – 16 g;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- virtas sutirštintas pienas – 200 g;
- sviestas – 250 g.
Pyrago „Marlenka” paruošimas:
Kremui reikia užvirinti 600 ml pieno. Tuo metu kukurūzų krakmolą sumaišyti su cukrumi, supilti 150 ml šalto pieno, įmušti kiaušinius ir išmaišyti.
Kiaušinių masę supilti į verdantį pieną, virti ant vidutinės ugnies, kol sutirštės. Pasirodžius burbuliukams, 30 sekundžių pavirkite kremo pagrindą ir nukelkite nuo ugnies
. Nedelsdami į pagrindą supilkite kondensuotą pieną, išmaišykite ir perkelkite į atskirą indą, kol atvės. Nepamirškite kremo pagrindo uždengti maistine plėvele
. Pyragaičiams į puodą supilkite medų, cukrų, druską ir sodą, išmaišykite ir statykite ant ugnies, kol komponentai ištirps.
Karštą
mišinį
supilkite
į
miltus
, išminkykite
tešlą
.
Į tešlą įmuškite vieną kiaušinį, gerai išmaišykite.
Jei tešla per skysta, galite įberti dar 50-100 g miltų.
Nedidelę dalį tešlos supilkite ant pergamento ir plonu sluoksniu išklokite apskritimo formos paviršių.
200 laipsnių temperatūroje ploną pyragą kepkite 5 minutes. Tą patį padarykite ir su kitais 10-11
pyragaičių. Iškepusius pyragaičius apipjaukite lygiai, naudodami, pavyzdžiui, puodo dangtį. Kremui skirtą sviestą išsukite mikseriu iki baltumo, palaipsniui į jį įmaišykite kremo pagrindą
. Surinkite tortą: ant kiekvieno torto dėkite po 3-4 šaukštus kremo, išlyginkite
.

Sudėkite tortus vieną ant kito, įdarą uždėkite ant biskvito viršaus
. 1 valandą palikite tortą kambario temperatūroje. Tada desertą papuoškite susmulkintomis biskvito atraižomis.

Tradicinis čekų tortas taip pat puošiamas šokolado tinkleliais ir graikiniais riešutais. Tai nėra itin sudėtingas čekiškas medaus pyragas.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

