Kulich – tai velykinė duona.
Ji turi savo unikalią istoriją ir yra vienas iš pagrindinių Velykų simbolių. Vienas iš įdomių faktų apie kuličą yra tai, kad jo forma simbolizuoja artos – raugintą duoną, kuri stačiatikybėje turi šventą reikšmę. Artos – tai rauginta duona, ant kurios vaizduojamas kryžius arba Prisikėlimo atvaizdas.
Kulichi, kaip ir artos, yra cilindro formos ir gaminami iš saldžios tešlos, į kurią dedama sultenių, cukruotų vaisių ir riešutų. Jie puošiami cukraus pudra ir konditeriniais pabarstukais
. Iškepkime naminį kvapnų saldų kuličą.
Kulich ingredientai:
- Sudedamosios dalys: miltai – 500 g;
- Cukrus – 180 g;
- Pienas – 150 g;
- Mielės – 20 g;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- Sviestas – 170 g;
- Medus – 1 valgomasis šaukštas;
- Vanilinis cukrus – 10 g;
- Druska – 1/2 šaukštelio;
- Kandikuoti vaisiai – 250 g;
- žievelės – 1 apelsinas;
- 1 citrinos žievelės;
- Konjakas – 80 ml;
- Karštas vanduo – 80 ml.
Kulicho paruošimas:
Į dubenį su cukruotais vaisiais supilkite karštą vandenį ir brendį, uždenkite maistine plėvele ir palikite išbrinkti. Tuo tarpu paruoškite oparą, į dubenį su šiltu pienu įpilkite šaukštą cukraus, suberkite mieles ir išmaišykite
. 6 šaukštus miltų supilkite į mielių pieną, išminkykite masę kaip blynus
.
Palikite tešlą po maistine plėvele 30-40 min.
Atskirai sutarkuokite apelsino ir citrinos žievelę ir uždenkite maistine plėvele, kad neišsisklaidytų citrusinių vaisių aromatas. Į dubenį persijokite miltus, cukrų, druską ir vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinius, įpilkite trynius ir medų
. 5 minutes maišytuvo kabliais minkykite tešlą ir supilkite oparą
.
Tešlą su opara minkykite taip pat, bet 10-15 minučių.
Kai tešla susijungia į vientisą gumulą, į ją galite pamažu įmaišyti gabalėlį minkšto sviesto. Tešlą su sviestu minkykite 10 minučių.
Į tešlą supilkite citrinos ir apelsino žievelę. Sudėkite cukruotus vaisius ant sietelio, kad nuvarvėtų romas. Supilkite cukruotus vaisius į tešlą ir dar kelias minutes minkykite.

Palikite tešlą po maistine plėvele ir rankšluosčiu šiltoje vietoje 2 valandoms.
Būtinai plėvelėje padarykite skylučių, kad cirkuliuotų oras.
Tešlai pakilus, rankomis paskirstykite gabalėlius į kuličų formeles.
Svarbu, kad į formeles patektų ⅓ tešlos.

Būsimus kuličus uždenkite rankšluosčiu ir palaukite, kol jie padidės iki formelių kraštų. Kepkite kukulius 180 laipsnių temperatūroje 35 minutes.
Glajui į puodą sudėkite baltymus, šaukštelį citrinos sulčių ir 100 g cukraus pudros. Ingredientus plakite mikseriu 5-7 minutes nedideliu greičiu, kol glajus taps blizgiai baltas.

Padarykite gražius glazūros lašelius ant kuličų ir pabarstykite mėgstamais pabarstukais. Gausite aromatingus, minkštus ir švelnius velykinius pyragėlius.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

