Ar dar prisimenate, kokia skani buvo silkė SSRS laikais? Turime šio produkto receptą, kurį galima rasti žmonėms.
Klasikinė aštri silkė gali būti gaminama ir iš šviežios, ir iš šaldytos žuvies. Svarbiausia – pridėti įvairių prieskonių.

Iš viso yra šešios pagrindinės gostovo puokštės. Mes nusprendėme pasirinkti mišrainę Nr. 6. Į jį įeina tokie ingredientai: kvapieji pipirai, lauro, cinamonas, mėtos, gvazdikėliai, raudonųjų pipirų ankštys, cukrus, krapai sėklose, anyžius ir kalendra.
Tačiau niekas nedraudžia naudoti ir kitų kompozicijų, neturinčių nieko bendro su aukščiau išvardytomis. Tačiau kartu mišinyje turėtų būti kmynų, šalavijų, kardamono. Pagrindinė sąlyga – visi prieskoniai turi būti švieži. Tik tada jie suteiks aštriai silkei visus aromatinius aliejus.
Norint supjaustyti žuvį ir ją nuplauti, reikia vadovautis 7 instrukcija. Pagal ją silkę galima sūdyti visą, be žiaunų, be galvų, skerdeną, pusiau išdarinėtą, neišdarinėtą, ziabrennają. Mūsų atveju tai pusiau išdarinėta silkė, į kurią vietoj anyžiaus įdėta muskato riešuto.

Ko reikės norint paruošti aštraus sūdymo silkę pagal SSRS GOST’us:
- cukraus – 20 g;
- druskos – 90 g;
- šviežiai šaldytos silkės – 700 gramų;
- sausos aitriosios paprikos – 0,25 gramo;
- juodųjų pipirų žirnelių – 0,6 gramo;
- kvapiųjų pipirų – 1,9 gramo;
- muskato riešuto – 0,2 gramo;
- džiovintos mėtos – 0,15 gramo;
- laurų – 0,15 gramo;
- malto cinamono – 0,6 gramo;
- džiovintos kalendros – 1,05 g;
- gvazdikėliai – 0,75 g;
- vandens – 1 litras.

Patiekalo gaminimas namuose su nuotraukomis žingsnis po žingsnio:
Paimkite porą puikių didelių silkių be pažeidimų. Atšildykite ją ir nuplaukite. Išmatuokite reikiamą kiekį cukraus, druskos ir prieskonių.
Visus ingredientus sumaišykite, prieš tai juos susmulkinę. Paimkite šaukštelį druskos, taip pat cukraus.
Likusią druską ištirpinkite vandenyje.
Padarykite pjūvį nuo galvos iki uodegos.

Išdarinėkite žuvį ir išvalykite pilvą nuo vidurių, plėvelės, žvėrienos ir pieno.
Paruoškite dubenį ar kitą indą, kuriame sūdykite žuvį. Iš pradžių šiam tikslui buvo naudojamos medinės ir plastikinės statinės, į kurias buvo dedami maišeliai su maistine plėvele. Mūsų nurodytam silkės kiekiui tokios talpos indo neprireiks. Taigi galite naudoti stiklinį deką ir į jį įdėti nedidelio dydžio maistinį maišelį. Silkė turėtų laisvai į jį tilpti.
Įdėkite žuvį į maišelį.
Įtrinkite ją gautu cukraus, druskos ir prieskonių mišiniu.
Į maišelį supilkite druskos tirpalą, užriškite jį ir padėkite į šaldytuvą.

Po trijų dienų mūsų silkė, pikantiškai sūdyta pagal GOST receptą, bus paruošta. Ją galima supjaustyti gabalėliais ir naudoti su bet kokiu garnyru. Arba iš gautos silkės paruoškite ką nors neįprasto – autorinį foršmaką arba prūsišką, į ją įdėkite keptų obuolių. Taip pat tinka Rasolos arba rusiškos salotos, į kurias dedama garuose virto kumpio. Nuostabiai maloni gastronominė patirtis.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

