Yra įvairių rūšių pyragų – didelių, mažų, su skirtingais įdarais. Visa ši įvairovė prasidėjo nuo paprasto duonos kepalo. Pamažu į tešlą imta dėti įvairių įdarų. Tačiau tuo metu to dar nebuvo galima vadinti pyragu
. Esmė ta, kad tešloje esantis įdaras buvo naudojamas atskirai. Tokiu atveju tešla buvo išmetama, nes buvo nevalgoma. Vėliau žmonės pradėjo kepti tešlą su įdaru orkaitėje ir taip atsirado šiuolaikinis pyragas
. Dabar pyragai yra daugelio pasaulio kultūrų dalis. Pasigaminkime pyragą su persikais kartu.
Persikų pyrago tešlos ingredientai:
- Sviestas – 100 g;
- Cukrus – 130 g;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- grietinė – 220 g;
- Druska – 1/3 šaukštelio;
- Miltai – 220 g;
- raugas – 10 g.
Grietinės ingredientai:
- Sudedamosios dalys: varškė – 350 g;
- Cukrus – 2 šaukštai;
- grietinė – 2 šaukštai;
- Vanilės – ½ šaukštelio;
- Konservuoti persikai arba abrikosai.
Ingredientai trupinių įdarui:
- Miltai – 120 g;
- cukraus – 60 g;
- Sviestas – 60 g.
FORMOS DYDIS 27×16 CM
Persikų pyrago paruošimas:
Į dubenį su minkštu sviestu suberkite cukrų, kol ištirps smėlio grūdeliai. Į sviestą įmuškite kiaušinius, supilkite grietinę ir išmaišykite plaktuvu
. Į mišinį suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską ir išminkykite tešlą. Tešlą sudėkite į kepimo indą, išklotą pergamentu
. Abrikosus padalykite į dvi dalis ir išgaubta puse sudėkite į tešlą.

Kremui varškę sumaišykite su cukrumi, grietine ir vanile ir išplakite iki kreminės masės.
Kremu aptepkite konservuotus persikus
.
Kruopščiai ištepkite kremu visą paviršių.

Trupiniams miltus ir cukrų sumaišykite su minkštu sviestu, greitai sutrinkite rankomis, kol taps trupiniai.
Trupiniais pabarstykite kremo sluoksnį, tolygiai paskirstykite
. Pyragą kepkite 170 laipsnių temperatūroje valandą
.

Gausite minkštą ir švelnų kreminį pyragą su persikais.

Persikus taip pat galite pakeisti abrikosais ir kitais vaisiais pagal pageidavimą.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

