Karališkoji vatruška yra tradicinis rusų patiekalas, užimantis ypatingą vietą šalies kulinarinėje kultūroje. Šis delikatesas siejamas su šimtmečius gyvuojančiomis kulinarinėmis tradicijomis. Laikui bėgant vatruškos populiarumas nemažėja.
Paprastai vatruška ruošiama iš minkštos tešlos su įvairiais įdarais, tarp kurių dažniausiai pasitaikantys yra varškė, vaisiai arba uogienė.
Karališkosios vatruškos istorija siekia senovės laikus, kai kepta tešla su įdaru buvo neatsiejama rusų virtuvės dalis.
Pavadinimas „vatruška” kilęs iš žodžio „vatra”, kuris senąja slavų kalba reiškė „šilumą” ir „jaukumą”. Taip pabrėžiamas šio deserto ryšys su namų šiluma ir šeimos tradicijomis.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 380 g;
- Sviestas – 250 g;
- Cukrus – 100 g;
- Tryniai – 2 vnt;
- Kiaušiniai – 1 vnt;
- grietinėlė – 50 ml;
- Druska – žiupsnelis;
- Vanilinas – žiupsnelis;
- kepimo milteliai – 10 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Sudedamosios dalys: varškė – 400 g;
- cukrus – 130 g;
- Vanilinas – žiupsnelis;
- Krakmolas – 1 valgomasis šaukštas;
- Baltymai – 2 vnt.
Karališkosios vatruškos paruošimas:
Minkštą sviestą suberkite į miltus ir sumalkite iki trupinių. Į miltus suberkite cukrų, išmaišykite, ¼ trupinių skirkite papuošimui. Į
pagrindinę tešlos dalį
sudėkite
trynius ir kiaušinį, išmaišykite. Į mišinį supilkite grietinėlę, druską, vaniliną ir kepimo miltelius
. Užminkykite elastingą ir minkštą tešlą, uždenkite ją maistine plėvele. Įdarui varškę sumaišykite su cukrumi ir vanile, suberkite krakmolą ir baltymus
, visus ingredientus išplakite iki vientisos masės, naudodami panardinamąjį maišytuvą. Padalykite tešlą į dvi dalis – didesnę ir mažesnę
. Didesnę dalį iškočiokite kočėlu į sluoksnį, kuris padengs kepimo formos dugną ir šonus. Tešlą sudėkite į kepimo formą, paskirstydami ją ant dugno ir šonų
. Tešlą
ištepkite
įdaru, paskirstydami jį po visą paviršių.
Mažesnį tešlos gabalą iškočiokite į tokio pat dydžio sluoksnį, kaip ir neuždengtas pašteto viršus
. Sluoksnį supjaustykite nedidelėmis juostelėmis ir sudėkite jas ant pašteto varškės įdaro. Juosteles galite dėti skersai.
Tada juosteles aptepkite kiaušinio tryniu ir apibarstykite prieš tai likusiais grietinėlės trupiniais
. Pyragą kepkite 190 laipsnių temperatūroje 40-45 minutes.
Rezultatas – gauname gardų ir kvapnų vatruškos pyragą. Šis pyragas gali pakeisti net tortą, jis labai saldus ir švelnus.