Tortai yra seniausias desertas, atkeliavęs pas žmones iš senovės Romos. Tuomet tortai gerokai skyrėsi nuo dabartinių. Archeologų rastą romėnų tortą sudaro ne kas kita, o biskvitas. Į biskvitą įmaišyta ne tik miltų, bet ir medaus bei įvairių džiovintų vaisių. Tais laikais niekas nemokėjo gaminti kremo. Todėl tortai buvo kepami panašūs į pyragus
. Tik XVII a. konditeriai pradėjo gaminti sodrų kremą. Jis buvo aktyviai derinamas su sausainiais. Taip atsirado gražių sodrių tortų, kurių dažnai būdavo galima rasti kilmingųjų baliuose. Daugelis imperatorių ir imperatorienių dievino tortus ir pyragaičius su lengvu oru kvepiančiu kremu
. Papasakosime vieno iš paprastų tortų receptą
.
Biskvitinio torto ingredientai tortui:
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Druskos – žiupsnelis;
- Cukrus – 40 g;
- Sviestas – 15 g;
- miltai – 35 g;
- Kakava – 10 g;
- raugas.
Kremo ingredientai:
- Sudedamosios dalys: varškės sūris – 200 g;
- grietinėlė 33 % – 250 ml;
- kondensuotas pienas.
Glajui skirti ingredientai:
- Šokoladas – 100 g;
- augalinis aliejus – 40 ml;
- Žemės riešutai – 100 g.
Pyrago paruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite druską ir cukrų, išplakite iki purumo. Į kiaušinius sudėti sviestą, išmaišyti
. Į kiaušinius persijoti miltus, kepimo miltelius ir kakavą, išminkyti tirštą biskvito tešlą. Biskvitą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 15 minučių, susmulkinkite į stambius trupinius.
Kremui varškę sumaišykite su grietinėle ir kondensuotu pienu, plakite iki purumo ir standžių viršūnių.
Iš formos išimkite ⅓ sausainių trupinių
. Užspauskite likusius trupinius ir aptepkite virintu sutirštintu pienu. Į konditerinį maišelį sudėkite grietinėlę ir išspauskite ją ant kondensuoto pieno sluoksnio paviršiaus.
Kremo sluoksnį apibarstykite sausainių trupiniais. Ant trupinių paviršiaus vėl supilkite virtą sutirštintą pieną ir grietinėlę. Glajui ištirpinkite šokoladą ir augalinį aliejų
, supilkite į šokoladą smulkintus žemės riešutus ir išmaišykite. Šokoladinį glajų su riešutais užtepkite ant pyrago viršaus.
Palikite tortą šaldytuve 2 valandoms.
Galiausiai turime paprastą pyragą, panašų į garsųjį „Snickers” desertą.