Tortai tapo svarbia šventinio renginio dalimi. Tačiau anksčiau tortai nebuvo tokie reikšmingi priimant svečius. Dažnai tortai būdavo siunčiami damoms kaip kvietimas į pokylį. Tuo pat metu pačiame renginyje tortų nebūdavo. Juos pakeisdavo sausainiai ir pyragaičiai
. XVIII a. įvyko perversmas konditerijos srityje. Cukrus tapo prieinamesnis virėjams. Tai paskatino išrasti naujų rūšių kremus
. Nuo šiol tortai puošė įvairių konditerijos parduotuvių vitrinas. Prancūzijoje, Anglijoje ir kitose šalyse virėjai varžėsi dėl spalvingiausio torto
. Papasakosime, kaip paruošti naminį tortą keptuvėje.
Biskvito ingredientai tortui kepti:
- Miltai – 240 g;
- kakavos – 30 g;
- cukraus – 150 g;
- raugo – 10 g;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- augalinis aliejus – 50 ml;
- pieno – 130 ml;
- kepimo soda – 1 šaukštelis;
- acto – ½ šaukštelio;
- verdančio vandens – 100 ml.
Kremo ingredientai:
- Sudedamosios dalys: 20% grietinė – 500 g;
- virtas sutirštintas pienas – 350 g.
Glajui skirti ingredientai:
- Pienas – 2 valg;
- sviesto – 30 g;
- šokolado – 70 g.
Pyrago paruošimas:
Į didelį dubenį persijokite miltus su kakava ir kepimo milteliais, suberkite cukrų ir druską, išmaišykite. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinius, supilkite į juos pieną ir augalinį aliejų
. Supilkite mišinį į birius komponentus ir kruopščiai išmaišykite iki tirštos masės.
Atskirame dubenyje gesinkite sodos actą ir supilkite į tešlą, išmaišykite.
Į tešlą supilkite verdantį vandenį, greitai
išmaišykite.
Tešla turi gautis kaip skysta grietinė
. Keptuvę lengvai patepkite augaliniu aliejumi, supilkite samtelį tešlos.

Ant vidutinės ugnies po dangčiu kepkite 10 minučių iš vienos pusės. Kondensuodami periodiškai nuimkite dangtį
. Apverskite tešlą į antrąją pusę, kepkite maždaug minutę po dangčiu. Likusias pluteles paruoškite taip pat.

Kremui giliame dubenyje suplakite kondensuotą pieną ir grietinę. Pergamentą patepkite kremu, išklokite pyragą.

Kremą vizualiai padalijame į 3 dalis, juo aptepame kiekvieną pyragą, kurį dedame į žiedą.

Šiek tiek kremo reikia palikti papuošimui.

Glazūra gaminama sumaišant pieną ir sviestą. Sudedame ingredientus į mikrobangų krosnelę ir kaitiname, kol sviestas ištirpsta. Į mišinį sudėkite šokoladą ir gerai išmaišykite
. Glajų supilkite ant torto viršaus, uždenkite plokščia lėkšte. Palikite tortą šaldytuve 2-3 valandoms. Tada nuimkite žiedą ir kremu aptepkite torto šonus.

Tortą taip pat galite papuošti sausainių trupiniais ir pabarstukais.

Gaunasi didelis tortas, kurio užteks visai kompanijai.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

