Yra įvairių rūšių pyragų – didelių, mažų, su skirtingais įdarais. Visa ši įvairovė prasidėjo nuo paprasto duonos kepalo. Pamažu į tešlą imta dėti įvairių įdarų. Tačiau tuo metu to dar nebuvo galima vadinti pyragu
. Esmė ta, kad tešloje esantis įdaras buvo naudojamas atskirai. Tokiu atveju tešla buvo išmetama, nes buvo nevalgoma. Vėliau žmonės pradėjo kepti tešlą su įdaru orkaitėje ir taip atsirado šiuolaikinis pyragas
. Dabar pyragai yra daugelio pasaulio kultūrų dalis. Pasigaminkime pyragą su persikais kartu.
Persikų pyrago tešlos ingredientai:
- Sviestas – 100 g;
- Cukrus – 130 g;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- grietinė – 220 g;
- Druska – 1/3 šaukštelio;
- Miltai – 220 g;
- raugas – 10 g.
Grietinės ingredientai:
- Sudedamosios dalys: varškė – 350 g;
- Cukrus – 2 šaukštai;
- grietinė – 2 šaukštai;
- Vanilės – ½ šaukštelio;
- Konservuoti persikai arba abrikosai.
Ingredientai trupinių įdarui:
- Miltai – 120 g;
- cukraus – 60 g;
- Sviestas – 60 g.
FORMOS DYDIS 27×16 CM
Persikų pyrago paruošimas:
Į dubenį su minkštu sviestu suberkite cukrų, kol ištirps smėlio grūdeliai. Į sviestą įmuškite kiaušinius, supilkite grietinę ir išmaišykite plaktuvu
. Į mišinį suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską ir išminkykite tešlą. Tešlą sudėkite į kepimo indą, išklotą pergamentu
. Abrikosus padalykite į dvi dalis ir išgaubta puse sudėkite į tešlą.
Kremui varškę sumaišykite su cukrumi, grietine ir vanile ir išplakite iki kreminės masės.
Kremu aptepkite konservuotus persikus
.
Kruopščiai ištepkite kremu visą paviršių.
Trupiniams miltus ir cukrų sumaišykite su minkštu sviestu, greitai sutrinkite rankomis, kol taps trupiniai.
Trupiniais pabarstykite kremo sluoksnį, tolygiai paskirstykite
. Pyragą kepkite 170 laipsnių temperatūroje valandą
.
Gausite minkštą ir švelnų kreminį pyragą su persikais.
Persikus taip pat galite pakeisti abrikosais ir kitais vaisiais pagal pageidavimą.