Morkų pyrago istorija prasidėjo viduramžiais, kai iš morkų, cukraus, miltų ir prieskonių buvo gaminamas pyragas. Tai buvo paprastas ir nebrangus patiekalas, kurį galėjo sau leisti net neturtingieji
. Anglijoje ir Prancūzijoje morkų pyragas buvo populiarus skanėstas. Jis buvo patiekiamas per šventes ir paprastomis dienomis. XVIII a. pyrago receptas tapo žinomas Amerikoje, kur jis pradėtas gaminti pridedant riešutų, džiovintų vaisių ir kitų ingredientų
. Šiuolaikinis morkų pyragas atsirado XX a. pradžioje. Tai daugiasluoksnis desertas su kreminio sūrio pagrindu pagamintu kremu
. Šiandien morkų pyragą galima rasti viso pasaulio kavinių ir restoranų valgiaraščiuose.
Sudedamosios dalys:
- Sudedamosios dalys: Slyvos – 60 g;
- linų sėmenys – 2 valg;
- Morkos – 230 g;
- Avižiniai dribsniai – 80 g;
- migdolai – 60 g;
- Pienas – 100 ml;
- raugas – 1 šaukštelis;
- cinamonas – 1 šaukštelis;
- druskos – žiupsnelis;
- Stevijos – 2 šaukšteliai;
- Ricotta – 600 g.
Morkų pyrago paruošimas:
Džiovintas slyvas užpilkite vandeniu, kad išmirktų. Linų sėklas
sumalkite
blenderiu ir užpilkite 90 ml vandens.
Morkas sutarkuokite smulkia tarka. Sumalkite blenderiu avižinius dribsnius ir migdolus iki miltų
. Smulkiai
supjaustykite
džiovintas slyvas, prieš tai pamirkytas vandenyje. Avižinių dribsnių ir migdolų miltus supilkite į morkas, suberkite džiovintas slyvas, linų sėmenis, raugą, cinamoną, druską ir steviją
. Į mišinį supilkite pieną ir išminkykite iki tešlos konsistencijos
.
Kepimo
skardą išklokite kepimo pergamentu, patepkite augaliniu aliejumi, sudėkite tešlą ir paskleiskite ją po visą paviršių.
20-25 min. kepkite pyragą 170 laipsnių temperatūroje.
Į konditerinį maišelį įdėkite rikotos, padalykite paruoštą pyragą į 3 lygias dalis
, kiekvieną pyragą
aptepkite
rikota ir sumontuokite pyragą.
Aptepkite pyrago šonus riebalais, įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.
Gausite dietinį skanų morkų pyragą.
Šis deserto variantas tinka arbatos vakarėliui.