Kijevo pyrago istorija prasidėjo 1956 m., kai šis skanėstas buvo sukurtas Karlo Markso gamykloje. Egzistuoja kelios versijos, kaip atsirado torto receptas
. Pasak vienos iš jų, konditeriai pamiršo įdėti plaktus baltymus su cukrumi į šaldytuvą. Kad neišmestų produkto, sausainių cecho viršininkas Konstantinas Petrenko ir jo padėjėja Nadežda Černogor nusprendė iš sukietėjusios masės pagaminti tortą, sujungdami jį su grietinėle ir įmaišydami riešutų.
Taip atsirado traškus tortas iš oro graikinių riešutų ir švelnios grietinėlės. Jis buvo pavadintas „Kijevskij” ir greitai išpopuliarėjo. XX a. septintajame dešimtmetyje torto receptas buvo patvirtintas GOST. Nuo tada klasikinį Kijevo tortą sudaro du oro riešutų tortai su sviesto kremo sluoksniu, papuošti figūromis arba užrašais.
Šiandien Kijevo tortas tebėra vienas populiariausių desertų pasaulyje.
Pyragų ingredientai:
- Miltai – 550 g;
- druskos – žiupsnelis;
- sviesto – 250 g;
- kiaušinių tryniai – 6 vnt;
- grietinė – 170 g;
- amonio – 1 šaukštelis.
Ingredientai 1 tortui:
- Kiaušinių baltymai – 2 vnt;
- cukraus – 100 g;
- citrinos sulčių – 1 šaukštelis;
- graikiniai riešutai – 150 g.
Kremo ingredientai:
- Sudedamosios dalys: 82,5 proc. sviesto – 400 g;
- kondensuotas pienas – 370 g.
Kijevo torto paruošimas:
Į dubenį persijokite miltus, į miltus įtrinkite šaltą sviestą. Sviestą su miltais sumalti iki kreminių trupinių būsenos
. Į tešlą supilti trynius, įpilti grietinės ir amonio, išminkyti elastingą ir nelipnų tešlos gabalą. Padalykite tešlą į 3 lygias dalis ir suformuokite ritinėlius
. Susmulkinkite graikinius riešutus ir kepimo skardą išklokite pergamentu. Vieną iš tešlos suktinukų paskleiskite ant kepimo skardos
. Baltymus išplakite mikseriu, į išplaktus baltymus pamažu supilkite cukrų ir citrinų sultis. Gautą beeringą užtepkite ant tešlos sluoksnio, viršų apibarstykite riešutais
. 25 minutes kepkite pyragą 170 laipsnių temperatūroje. Panašiai paruoškite ir kitiems pyragams beeringą ir iškepkite
. Sviestą išsukite mikseriu iki baltumo, į jį pamažu plona srovele supilkite kondensuotą pieną. Išplakite abi plutas su grietinėle, sumontuokite tortą taip, kad pluta be grietinėlės būtų viršuje.
Tortą galite palikti šaldytuve pasimarinuoti 8 valandoms. Tačiau tai nebūtina, tortą galima iš karto patiekti į stalą.