Tortai tapo tokiu įvairialypiu desertu, kad sunku suskaičiuoti, kiek jų rūšių yra. Labiausiai paplitęs yra biskvito tortas. Biskvito pluta pamirkoma grietinėlėje ar kitame įdare, o torto viršus puošiamas glajumi, vaisiais ar kitais saldumynais.
Taip pat yra smėlio tortas
.
Šis tortas gaminamas iš smėlio tešlos, kuri mirkoma grietinėlėje arba uogienėje. Torto viršus puošiamas riešutais, šokoladu arba vaisiais.
Sluoksniuotas tortas – šį tortą sudaro sluoksniuotos tešlos lakštai, kurie mirkomi grietinėlėje. Iš viršaus tortas gali būti puošiamas glajumi, kremu arba vaisiais.
Tai tik nedidelė dalis visų desertų rūšių
. Papasakosime, kaip pasigaminti, pavyzdžiui, avižinių dribsnių-jogurto tortą be cukraus.
Ingredientai: 1:
- Tryniai – 2 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- saldiklis – 7 šaukštai;
- vanilės ekstrakto – 2 šaukšteliai;
- sviesto – 80 g;
- avižiniai dribsniai – 100 g;
- rauginimo medžiagos – 1 šaukštelis;
- kiaušinių baltymai – 2 vnt;
- graikiškas jogurtas – 400 g;
- kukurūzų krakmolas – 50 g.
Avižų-jogurto pyrago paruošimas:
Trynius sumaišykite su druska, 4 šaukštais saldiklio ir šaukštu vanilės ekstrakto, plakite mikseriu, kol kruopos ištirps.
Ištirpinkite sviestą
ir supilkite jį į avižinių dribsnių
ir trynių mišinį, išminkykite tešlą
.
Atskirai išplakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos iki sodrių putų
. Į baltymų mišinį supilkite saldiklį ir vanilės ekstraktą ir toliau plakite, kol susidarys standžios viršūnės. Į masę įpilkite graikiško jogurto, išmaišykite
. Į kremą supilkite krakmolą, ingredientus gerai išmaišykite. Sudėkite tešlą į kepimo formą, dugną iš anksto patepkite sviestu
. Ant tešlos užtepkite kremo, išlyginkite paviršių. Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.

Iškepusį tortą palikite atvėsti. Gausite gražų mažai kaloringą pyragą be cukraus.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

