Adygėjos sūris yra unikalus pieno produktas, giliai įsišaknijęs Adygėjos gyventojų kulinarinėse tradicijose ir yra vienas iš Kaukazo simbolių. Sūris gaminamas daugiausia iš karvės pieno, bet gali būti ir iš ožkų bei avių pieno. Žinomas dėl savo švelnaus ir subtilaus skonio bei būdingos sniego baltumo spalvos,
Adygėjos sūris paprastai būna nesubrendęs, todėl puikiai tinka vartoti iš karto. Sūrio tekstūra labai švelni, o skonis sūrus, šiek tiek sūrus, su lengvu rūgštelės prieskoniu.
Dėl savo sudėties ir stipraus skonio Adygea sūris tinka prie įvairių patiekalų – nuo salotų ir užkandžių iki karštųjų patiekalų ir desertų.
Paruoškime kartu gardų naminį Adygėjos sūrį.
Ingredients:
- Karvės pienas – 6 litrai;
- acto – 120 ml;
- 30 g druskos 1 litrui išrūgų.
Adygea sūrio paruošimas:
Pienas užvirinamas beveik iki virimo, o paviršiuje susidaro putų kepurė. Kai tik pienas užvirs, supilkite actą
. Kai išrūgos pradės atsiskirti nuo sūrio, jas galima perpilti į atskirą formą su sieteliu ir specialų sūriui skirtą indą. Palikite sūrį taip atvėsti, tada apverskite formą ir išleiskite sūrį
. Leiskite sūriui visiškai atvėsti su forma arba be jos. Taip pat atskirkite 1 litrą išrūgų ir palikite jas atvėsti.
Padalykite sūrį į dvi lygias dalis ir sudėkite į gilų dubenį. Atvėsusias išrūgas pasūdykite, supilkite į sūrį ir palikite šaldytuve 12 valandų.
Taip gausite gardų sūrų Adygean sūrį. Rekomenduojama sūryme sūrį laikyti visą laiką, tada jis bus skanesnis.