Turkiški plokštainiai su malta mėsa, populiariai vadinami börek arba pideh, yra vienas populiariausių turkų virtuvės patiekalų.
Šie aromatingi ir sotūs plokštainiai – tai plonos tešlos ir sotaus, skanaus įdaro, kurį paprastai sudaro mėsa, daržovės ir įvairūs prieskoniai, derinys.
Jų šaknys siekia gilią istoriją, jie tapo neatsiejama turkų ir daugelio kitų Turkijoje ir jos apylinkėse gyvenančių tautų mitybos dalimi.
Turkiškų plokštainių gaminimas – tai ne tik maisto gaminimo procesas, bet ir ištisa tradicija, perduodama iš kartos į kartą.
Papasakosime, kaip namuose pasigaminti gardžių plokštainio su malta mėsa kepinių
Ingredientai:
- Bulvės – 400 g;
- bulvių sultinys – 200 ml;
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Mielės – 12 g;
- Miltai – 600 g;
- Augalinis aliejus – 20 ml;
- Svogūnai – 2 vnt;
- Įdaras – 200 g;
- Karštas vanduo – 20 ml.
Tortilijų su malta mėsa paruošimas:
Nuluptas bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais ir virkite, kol bus paruoštos. Tada bulves suminkyti į košę, supilti į ją druską, cukrų ir mieles, supilti sultinį
. Sumaišyti ingredientus ir supilti miltus, išminkyti minkštą vientisą tešlą
.
Į tešlą supilkite augalinį aliejų, toliau minkykite ir palikite po dangčiu 40 minučių.
Svogūną sutarkuokite, sumaišykite su malta mėsa, vandeniu ir druska. Padalykite tešlą į 4 lygias dalis, rankomis iškočiokite į storus, didelius 15 cm skersmens paplotėlius
. Ant paplotėlių dėkite vienodą kiekį įdaro ir užspauskite jį tešlos viduje.
Su įdaru viduje suformuokite plonesnius ir didesnius 17 cm skersmens pyragėlius, pabarstykite juos miltais.
Dėkite porą plokštainiukų ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir kepkite 160 laipsnių temperatūroje 40 minučių. Tokiu pat būdu iškepkite likusius plokštainukus.
Iškepusius paplotėlius patepkite augaliniu aliejumi. Tai skanūs ir labai sotūs turkiški bulvių tešlos plokštainiai.