Kepenų paplotėliai – skanus ir sotus patiekalas, užimantis garbingą vietą daugelio tautų kulinarinėse tradicijose. Kepiniuose puikiai dera švelni tešlos tekstūra ir sodrus kepenų maltinių skonis. Kepenų
paplotėliai
gali būti ir kepti, ir skrudinti, todėl jų ruošimą galima paįvairinti ir pritaikyti prie skirtingų kulinarinių pageidavimų.
Kepenys yra produktas, kuriame gausu geležies, B grupės vitaminų ir kitų naudingų mikroelementų, todėl paplotėliai yra ne tik skanūs, bet ir naudingi.
Klasikiniame įdaro variante paprastai naudojamos vištienos, jautienos arba kiaulienos kepenys.
Tešlos ingredientai:
- Kefyras – 200 ml;
- Pienas – 200 ml;
- Mielės – 1 valgomasis šaukštas;
- Raugas – ½ šaukštelio;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 1 šaukštelis;
- Sviestas – 80 ml;
- Augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas;
- Miltai – 650 g.
Įdaro ingredientai:
- Sudedamosios dalys: Jautienos kepenys – 500 g;
- svogūnas – 2 vnt;
- morkos – 1 vnt;
- augalinis aliejus – 70 ml;
- Druska – ½ šaukštelio;
- kalendra;
- Krapai – ryšulėlis;
- kalendros – saujelė.
Pyragėlių su kepenėlėmis paruošimas:
Išmaišykite pieną su kefyru, supilkite druską, cukrų, mieles ir raugą, išmaišykite. Į mišinį įmuškite kiaušinį, supilkite ištirpintą sviestą
, palaipsniui į mišinį suberkite miltus, išminkykite minkštą ir elastingą tešlą. Į paruoštą tešlą supilkite augalinį aliejų, minkykite, kol tešla taps mažiau lipni
. Tešlą uždenkite ir palikite šiltai. Tuo tarpu paruoškite įdarą: morkas sutarkuokite stambia tarka, svogūną smulkiai supjaustykite, nuo kepenėlių nuimkite plėvelę ir taip pat supjaustykite nedideliais kubeliais.
Svogūną pakepinkite keptuvėje augaliniame aliejuje, kol įgaus auksinę spalvą, sudėkite morkas ir kepenėles
.
Kepenėles pasūdykite ir troškinkite po dangčiu ant vidutinės ugnies apie 8 min.
Tada kepenėles ir daržoves sumalkite per mėsmalę, pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų ir kalendros. Supjaustykite krapus ir kalendras, sudėkite į kepenėles ir išmaišykite.
Užminkykite tešlą ir padalykite į 14 ritinėlių
.
Suktinukus
palikite po rankšluosčiu, kad 5 minutes pailsėtų
. Suktinukus iškočiokite į didelius plokščius pyragus ir į
vidų sudėkite
įdarą. Įdarą užspauskite tešlos viduje ir dėkite paplotėlius siūle į apačią.
Tada palikite pyragėlius 10 minučių po rankšluosčiu. Keptuvėje su 150 ml augalinio aliejaus kepkite paplotėlius iš abiejų pusių, kol paruduos. Svarbu kepsnelius į karštą aliejų panardinti siūlėmis į apačią
, kad gautųsi aromatingi ir skanūs kepenėlių kepsneliai
.
Kepenų paplotėliai yra ne tik gerai pažįstamas ir mėgstamas skanėstas, bet ir universalus patiekalas, kuris patenkins įvairius skonio pageidavimus.