Norvegiškas mergelių pyragas, Norvegijoje vadinamas „kvikk-kake” arba „mergelių pyragu”, yra skanus ir įspūdingas skanėstas, kuris yra neatsiejama skandinavų kulinarinės tradicijos dalis. Šiam pyragui būdinga lengva ir erdvi tekstūra, išgaunama naudojant subtilią beė, todėl jis puikiai tinka šventėms, šeimos susibūrimams ir ypatingoms progoms
. Norvegiškas beė pyragas populiarus ne tik dėl nuostabaus skonio, bet ir dėl savo vizualinio patrauklumo, dėl kurio jis tampa pagrindiniu šventinio stalo akcentu.
Norvegiško beė pyrago gaminimas reikalauja tam tikrų įgūdžių ir tikslumo, nes svarbiausia yra sukurti tobulą beė
.
Tačiau, vadovaudamiesi patikrintais receptais ir patarimais, šį nuostabų desertą gali pagaminti net pradedantieji kulinarai.
Biskvitinio pyrago ingredientai:
- Sviestas – 100 g;
- cukraus – 100 g;
- vanilinio cukraus – 10 g;
- tryniai – 4 vnt;
- pienas – 50 g;
- miltai – 150 g;
- raugas – 5 g;
- druskos – žiupsnelis.
Sudedamosios dalys bezė:
- Sudedamosios dalys: baltymai – 4 vnt;
- cukraus – 200 g;
- vanilinio cukraus – 10 g;
- migdolų žiedlapiai – 100 g;
- druskos – žiupsnelis.
Kremo ingredientai:
- Sudedamosios dalys: 38 % grietinėlė – 300 ml;
- virinto sutirštinto pieno – 200 g.
Norvegiško pyrago paruošimas:
Minkštą sviestą sumaišykite su druska, vanile ir klasikiniu cukrumi, sutrinkite iki vientisos masės. Palaipsniui į
masę
po vieną įmaišykite trynius ir išmaišykite
. Į masę supilkite pieną, persijokite prieš tai sumaišytus miltus ir kepimo miltelius. Išminkykite minkštą, elastingą ir nelipnią
tešlą ir sudėkite į kepimo pergamentu išklotą 25 x 38 cm kepimo skardą. Mergelei išplakite kiaušinių baltymus su druska iki purumo, tada palaipsniui suberkite cukrų ir vanilinį cukrų.
Plakite baltymus mikseriu, kol susidarys standžios baltos viršūnėlės
.
Užtepkite
merengę ant tešlos sluoksnio ir mentele padarykite nedidelius iškilimus.
Apibarstykite merengės sluoksnį migdolų žiedlapiais
.
Biskvitą kepkite 170 laipsnių temperatūroje 45-50 minučių, tada padalykite jį į du vienodus pyragaičius.
Kremui išplakite grietinėlę iki minkštų viršūnių, į ją įpilkite virinto sutirštinto pieno. Toliau plakite, kol masė taps kremu
. Visą kremą užtepkite ant torto, paskirstykite jį ant bemielės masės. Uždenkite antrąjį tortą, mergele į viršų, kraštus aptepkite likusiu kremu.
Dėkite tortą porai valandų į šaldytuvą. Norvegiškas tortas skanus ir saldus.
Jei namuose nėra kondensuoto pieno kremui, naudokite 100 g cukraus pudros.