Burokėliai yra šakniavaisiai, žmonijai žinomi jau daugiau kaip 4000 metų. Manoma, kad burokėliai kilę iš Viduržemio jūros pakrantės, kur jie iki šiol randami laukinėje gamtoje
. Senovėje burokėliai buvo laikomi kivirčų ir nesantaikos simboliu. Graikų mitologijoje pasakojama legenda, kad burokėlis išaugo iš žemės deivės Gėjos dukters išlietų ašarų
. Vėliau burokėliai buvo pamėgti, auginami ir valgomi švieži, troškinti, kepti ir marinuoti. Šiandien yra daugybė burokėlių veislių, kurios skiriasi spalva, dydžiu ir skoniu. Paruoškime paprastas burokėlių salotas.
Ingredientai: 1:
- Burokėliai: 1 virtas burokėlis – 1 vnt;
- morkos – 2 vnt;
- citrina – 1 vnt;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- Augalinis aliejus – 120 ml;
- Česnakas – 6 skiltelės;
- Rūkyta paprika – 1 šaukštelis;
- Džiovinti krapai – 1/3 šaukštelio;
- kalendros – 1/3 šaukštelio;
- bazilikas – 1/3 šaukštelio;
- Hmeli souneli – 1/3 šaukštelio;
- petražolių – ryšulėlis.
Burokėlių salotų paruošimas:
Nuluptus burokėlius ir morkas supjaustykite šiaudeliais, apšlakstykite citrinos sultimis, palikite kelioms minutėms. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, supjaustykite porą česnako skiltelių ir sudėkite į jį.
Į aliejų supilkite rūkytą papriką, išmaišykite ir sudėkite morkas bei burokėlius
.
Burokėlius ir morkas porą minučių troškinkite po dangčiu, tada sudėkite džiovintus krapus, kalendras, bazilikus ir apynius
. Daržoves su prieskoniais porą minučių troškinkite po dangčiu, išmaišykite ir tiek pat minučių kepkite be dangčio. Sudėkite salotas į dubenį, sudėkite išspaustą česnaką
, supilkite į salotas citrinos sultis, suberkite smulkintas petražoles ir dar kartą išmaišykite.
Taip paruošiamos skanios burokėlių salotos.
Šis patiekalas labai draugiškas biudžetui, nes jį sudaro tik keli produktai.