Grietinės pyragas – skanus skanėstas, kuris gali tapti bet kurio stalo puošmena. Minkštas ir orus, jis tiesiog tirpsta burnoje, palikdamas malonų poskonį
. Yra daugybė grietinės pyrago receptų, tačiau visus juos vienija vienas bendras ingredientas – grietinė. Būtent ji suteikia pyragui nepakartojamą skonį ir aromatą. Kaip papildomi ingredientai gali būti įvairūs vaisiai, uogos, riešutai ar šokoladas.
Jie suteikia pyragui naujų skonių ir padaro jį dar gardesnį.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 120 g;
- druskos – ⅓ šaukštelio;
- cukraus – 2 valg;
- cukrus – 1 šaukštelis;
- sviestas – 80 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- grietinė 20 % – 500 g;
- kiaušiniai – 4 vnt;
- cukraus – 100 g;
- vanilino – žiupsnelis;
- kukurūzų krakmolo – 30 g;
- miltai – 30 g.
Grietinės pyrago paruošimas:
Miltus, druską, cukrų ir kepimo miltelius supilkite į bendrą dubenį. Į mišinį suberiame šaltą sviestą ir tada jį smulkiai įtriname į miltus
. Tešlą paliekame šaldytuve, kol ruošime įdarą. Atskirkite trynius nuo baltymų, trynius supilkite į grietinę
. Į grietinę suberkite vaniliną, miltus ir krakmolą, išmaišykite. Baltymus išplakame iki purios baltos masės, į baltymus pamažu supilame cukrų
. Baltymų masę sumaišome su grietine. Kepimo formos dugną išklokite pergamentu, sieneles patepkite sviestu.
⅔
tešlos sudėkite į formą, ant tešlos supilkite grietinės įdarą
.

Įdaro viršų apibarstykite likusia tešla
. Formą su pyragu padėkite ant kepimo skardos, dugną užpilkite verdančiu vandeniu.

Pyragą kepkite 150 laipsnių temperatūroje 1 valandą. Palikite pyragą atvėsti formoje ir atsargiai išimkite.


Grietinės pyragą galima patiekti kaip atskirą patiekalą arba kaip desertą po pagrindinio patiekalo. Jis tinka prie arbatos, kavos ar kitų gėrimų.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

