Burokėliai yra šakniavaisiai, turintys daug naudingų savybių. Jame yra vitaminų (A, C, B1, B2, B6, E, PP), mineralų (geležies, kalio, magnio, kalcio, fosforo), antioksidantų ir skaidulinių medžiagų.
Dėl savo sudėties burokėliai gali teigiamai veikti žmogaus sveikatą. Burokėliuose yra ląstelienos, kuri padeda pagerinti žarnyno veiklą ir išvengti vidurių užkietėjimo. Jame gausu nitratų, kurie organizme virsta azoto oksidu. Azoto oksidas plečia kraujagysles, o tai padeda mažinti kraujospūdį.
Tyrimai rodo, kad burokėlių sultys gali padidinti sportininkų ištvermę
. Papasakosime, kaip paruošti burokėlių užkandį
.
Sudedamosios dalys:
- Burokėliai: 1 kg burokėlių;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai;
Marinatui skirti ingredientai:
- Vanduo – 400 ml;
- druskos – 1,5 šaukštelio;
- cukraus – 3 valg;
- lauro lapai – 2 vnt;
- pipirų grūdelių – ½ šaukštelio;
- gvazdikėlių – 2 vnt;
- 9 % acto – 3 šaukštai.
Burokėlių užkandžio paruošimas:
Burokėlius virkite, kol suminkštės, apie 40-60 min. Burokėlius nulupkite ir supjaustykite nedideliais šiaudeliais arba kubeliais
. Burokėlius užpilkite augaliniu aliejumi. Marinatui paruošti į puodą su vandeniu supilkite druską, cukrų, lauro lapą, pipirų žirnelius ir gvazdikėlius.
Užvirus į marinatą supilkite actą
.
Marinatą supilkite į stiklainį su burokėliais ir palikite 3-4 val. kambario temperatūroje.
Tada burokėlių užkandį 24 valandoms įdėkite į šaldytuvą. Tai puikus užkandis prie bet kokios vakarienės ar pietų.