Milfeuille yra vienas iš rafinuočiausių ir populiariausių prancūziškų desertų, garsėjantis subtiliu skoniu ir traškia tekstūra. Jo pavadinimas kilęs iš prancūziško žodžio „mille-feuille”, kuris reiškia „tūkstantis lapų”. Taip yra dėl sluoksniuotos deserto struktūros, kurią sudaro ploni
tešlos
ir kremo sluoksniai
. Mille-feuille istorija siekia XVIII a., kai prancūzų konditeriai pradėjo kurti subtilius desertus naudodami sluoksniuotos tešlos techniką. Šis desertas tapo ypač populiarus Paryžiaus kepyklose ir kavinėse. Nuo to laiko jis patyrė daugybę variacijų ir modifikacijų, tačiau išlaikė pagrindines savybes.
Paruoškime paprastą Milfeuille kartu
Ingredientai: 1:
- Sluoksniuotos tešlos – 2 diskai;
- pieno – 500 ml;
- kiaušinių tryniai – 4 vnt;
- cukraus – 100 g;
- kukurūzų krakmolo – 40 g;
- sviesto – 50 g.
Glajui skirti ingredientai:
- cukraus pudros – 100 g;
- kiaušinių baltymai – 20 g;
- citrinos sulčių – 3 lašai;
- šiek tiek nesaldintos kakavos.
Paruošimas:
Užvirinkite pieną. Tuo metu trynius sumaišykite su cukrumi, suberkite kukurūzų krakmolą, išmaišykite. Supilkite karštą pieną į trynius ir sumaišykite ingredientus
. Supilkite mišinį į puodą ir nuolat maišydami pakaitinkite iki sutirštėjimo. Tada supilkite mišinį į atskirą indą ir sudėkite į jį sviestą, išmaišykite
. „Susiliečiantį” kremo pagrindą uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve, kad atvėstų. Tuo tarpu iš sluoksniuotos tešlos stikline išpjaukite apskritimus.
Sudėkite apskritimus ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Ant jų uždėkite pergamentą, uždenkite kepimo skardą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 22 minutes.
Tokiu pat būdu iškepkite pyragėlių apdarus. Išdėliokite pyragėlių atraižas, po 3 kiekvienoje atraižoje. 2 iš 3 pyragaičių aptepkite atšaldytu kremu, iš anksto jį išmaišydami.
Iš atraižų su kremu padarykite tortą, ant viršaus uždėkite atraižą be kremo.
Glajui baltymus sumaišykite su milteliniu cukrumi
ir
maišykite, kol taps tiršti.
Į glajų
supilkite citrinų sultis
.
Į atskirą indą supilkite ⅓ glazūros ir supilkite į ją kakavą. Pyragaičių viršų aptepkite baltu glajumi, tada papuoškite rudu glajumi.
Raštui padaryti galite naudoti iešmelį.
Palikite desertą 2 valandoms šaldytuve ir patiekite. Tai skanus prancūziškas desertas.