Sovietinės valgyklos salotos yra neatsiejama šalies kulinarinio paveldo dalis, kuri ilgą laiką darė didelę įtaką maitinimo įstaigoms ir namų ruošai
. Sovietmečiu maistas buvo ne tik būdas pasisotinti, bet ir svarbus socializacijos elementas, ypač ryškus bendrų pietų ir vakarienių tradicijose. Salotos šioje kultūroje užėmė ypatingą vietą, nes jos buvo universalus patiekalas, šventiškai papuošiantis stalą ir tenkinantis paprastų piliečių skonio pageidavimus.
Sovietinėse valgyklose buvo siūlomas platus salotų asortimentas – nuo paprastų ir nebrangių iki sudėtingesnių ir kūrybiškesnių.
Ingredientai paprastai buvo nebrangūs ir dažnai derino sezonines daržoves, konservus ir kiaušinius.
Pakalbėkime apie paprastas morkų ir kopūstų salotas.
Ingredientai: morkos, kopūstai, morkos, kopūstai, morkos, morkos, morkos, morkos, morkos, morkos, morkos:
- kopūstai – 550 g;
- morkos – 1 vnt;
- druskos – ½ šaukštelio;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- 9 % acto – 2 šaukštai;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai.
Morkų ir kopūstų salotų paruošimas:
Kopūstus smulkiai supjaustykite, suberkite į puodą ir gerai išminkykite. Kopūstus pasūdykite ir palikite po dangčiu 15 minučių.
Tuo metu sutarkuokite morkas, sudėkite į kopūstus kartu su cukrumi ir actu. Kruopščiai sumaišykite komponentus ir palikite šaldytuve 1,5-2 val.
Tada į salotas supilkite augalinį aliejų ir išmaišykite.
Taigi gaunasi labai paprastos ir biudžetinės salotos. Jose gausu vitaminų, o tai ypač naudinga žiemą ar rudenį.