Kulich – tai pyragas, kurį būtina turėti Velykų dieną. Šis miltinis gaminys krikščioniškame pasaulyje simbolizuoja simboliką. Kiekviena krikščionybės atšaka turi savo kuličo atmainas. Be to, net ir kiekvienoje šalyje kuličas ruošiamas skirtingai
. Kartu kuličo reikšmė išlieka nepakitusi. Tai švelni tešla, padengta sniego baltumo glajumi ir pabarstukais. Kulich viduje yra cukruotų vaisių, sultenių, šokolado ir riešutų
. Ant šventinio stalo privaloma palikti vietos religiniam kepimui. Geriau kuličą pasigaminti patiems. Toks naminis kepimas būtinas šeimoje. Išsikepkime kuličą patys.
Sudedamosios dalys kulichui:
- Miltai – 1700 g;
- Pienas – 500 ml;
- Žalios mielės – 70 g;
- Cukrus – 500 g;
- Kiaušiniai – 7 vnt;
- Vanilinis cukrus – 10 g;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Sviestas – 200 g;
- augalinis aliejus – 70 g;
- grietinė 20 % – 250 g;
- 1 citrinos žievelė;
- Sultenės – 400 g.
Kulišo paruošimas:
Į šiltą pieną supilkite 3 šaukštus miltų iš bendro kiekio, taip pat mieles ir 5 šaukštus miltų, išmaišykite.
Tuo metu į atskirą dubenį po vieną įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską, išplakite iki vientisos masės. Į kiaušinių masę
supilkite
augalinį aliejų ir grietinę, išmaišykite
. Į mišinį dalimis supilkite miltus, išminkykite tešlą. Antrą kartą įmaišę miltų, į tešlą supilkite nuplautas rūgštynes ir citrinos žievelę, toliau minkykite.
Į tešlą įmaišykite oparą, išminkykite ir įberkite trečdalį miltų. Galiausiai sudėkite minkštą sviestą ir minkykite, kol tešla vienu gabalu atsiskirs nuo indo
. 1,5 valandos palikite tešlą po rankšluosčiu
.
Kulichų formeles ištepkite augaliniu aliejumi ir ⅓ tešlos supilkite į jas.
Kepkite kuličius 180 laipsnių temperatūroje 35-40 minučių.
Iškepus galima pasigaminti glajų iš baltymų ir cukraus, papuošti kuličius.
Tai lengvai pagaminami, tačiau skanūs saldūs pyragaičiai.