Koldūnai – tai nedideli koldūnai, dažniausiai įdaryti mėsa, rečiau – daržovėmis ar grybais, kurie verdami vandenyje arba verdami garuose. Jie turi gilias šaknis ir apima daugelį kultūrų, todėl šis patiekalas yra ne tik Rusijos, bet ir Europos kulinarijos tradicijų simbolis.
Žodis „pelmeni” kilęs iš permės komių kalbos žodžio „pelnyan”, kuris reiškia „duonos ausis”. Tai gana tikslus apibūdinimas, nes koldūnų forma iš tiesų primena ausis. Egzistuoja daugybė pelmenių variantų, kurie vienas nuo kito skiriasi tiek ingredientais, tiek gaminimo būdu.
Pavyzdžiui, Užbaikalėje pelėnai gali būti įdaryti elniena, o Sibire dažnai naudojama kiauliena ir jautiena.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 600 g;
- šalto vandens – 275 ml;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Actas 5% – 1 valgomasis šaukštas;
- Alyvuogių aliejus – 3,5 valgomojo šaukšto.
Mėsos įdaro ingredientai:
- Sudedamosios dalys: mėsos faršas – 500 g;
- Svogūnai – 2 vnt;
- Džiovintos petražolės – 1 šaukštelis;
- Džiovinti krapai – 1 šaukštelis;
- Šaltas vanduo – 100 ml;
- Druska – 1,25 šaukštelio;
- Prieskoniai;
- Juodieji pipirai;
- Džiovintas česnakas;
- Paprika.
Koldūnų paruošimas:
Į atskirą dubenį persijokite miltus. Dubenyje su šaltu vandeniu sumaišykite druską, alyvuogių aliejų ir actą. Užminkykite
tešlą, nepridėdami daugiau skysčio ar miltų. Tešlą minkykite ant darbinio paviršiaus apie 5 minutes, kol ji taps lygi ir nelipni.
Kol ruošite įdarą, palikite tešlą suvyniotą į celofaną šaldytuve
.
Įdarui kuo smulkiau supjaustykite svogūną, sudėkite jį į šaltą vandenį
, pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų, raudonėlio, džiovintų česnakų, paprikos, džiovintų petražolių ir krapų. Iš svogūno nusunkite vandenį, sudėkite jį į
faršą
ir išmaišykite
. Maišydami faršą palaipsniui pilkite šaltą vandenį.
Sudėkite faršą į konditerinį maišelį ir palikite jį šaldytuve 10 minučių. Padalykite tešlą į 4 lygias dalis ir kiekvieną dalį iškočiokite plonu sluoksniu kočėlu nuo vidurio iki kraštų.
Naudodami stiklinę arba specialią formą iš tešlos išpjaukite apskritimus
.
Ant apskritimų sukrėskite įdarą, užspauskite vidų ir suriškite priešingus tešlos galus.
Gautus koldūnus dėkite ant miltais pabarstytos kepimo skardos.
Taip pat galite naudoti koldūnų formą.
Virkite koldūnus puode su pasūdytu vandeniu. Į verdantį vandenį taip pat galite įdėti porą nedidelių svogūnų ir lauro lapų. Po 5 minučių sudėkite koldūnus į vandenį ir išmaišykite
. Kai koldūnai vandenyje pakils į viršų, virkite juos dar 5 minutes.
Gausite aromatingus skanius koldūnus, kurie neišvirs. Verta pasigaminti daugiau koldūnų ir juos užšaldyti keliems virimams.