Salotos – tai patiekalas, atkeliavęs iš senovės Romos ir Graikijos. Pirminė žodžio „salotos” reikšmė – sūrus patiekalas. Tiesa ta, kad salotos buvo ruošiamos iš minimalių komponentų. Dažniausiai į salotas buvo dedama žalumynų ir svogūnų. Atitinkamai, norint suteikti salotoms skonio, reikėjo pridėti kokio nors padažo. Kaip padažas buvo naudojama druska ir alyvuogių aliejus.
Laikui bėgant į salotas pradėta dėti daugiau daržovių. Tačiau ilgą laiką virėjai nedrįso patiekalo „sugadinti” mėsa, žuvimi ir kitais ingredientais. Tik XVIII a. prasidėjo visaverčiai eksperimentai su salotomis
. Papasakosime, kaip paruošti paprastas salotas „prancūziškas”.
Ingredientai: 1:
- Svogūnas – 1 vnt;
- druskos – ½ šaukštelio;
- cukraus – šaukštelis;
- acto – 2 šaukštai;
- vandens – 100 ml;
- kumpio – 200 g;
- sūris – 200 g;
- saldžiarūgštis obuolys – vnt;
- morkų – vnt;
- kiaušinis – 3 vnt;
- majonezas.
Paruošimas:
Supjaustykite nedideliais kubeliais svogūnus, dubenyje juos pasūdykite, pabarstykite cukrumi. Į svogūnus supilkite actą ir vandenį, išmaišykite ir palikite marinuotis 20 min.
Supjaustykite kumpį plonais nedideliais batonėliais, sutarkuokite sūrį
ir
morkas
.
Į plokščią lėkštę sluoksniais sudėkite ½ svogūnų
, ½
kumpio ir ½ kiaušinių. Sluoksnį tarp kumpio ir kiaušinių patepkite majonezu
. Kiaušinių sluoksnį patepkite majonezu ir uždenkite sūriu. Ant sūrio sluoksnio uždėkite morkų sluoksnį, aptepkite majonezu.
Nuluptą obuolį sutarkuokite stambia tarka. ½ obuolio uždėkite ant morkų sluoksnio. Aptepkite obuolių sluoksnį majonezu, ant jo uždėkite kumpio.
A
nt kumpio sluoksnio uždedame marinuotą svogūną, aptepame majonezu
.
Ant svogūno sluoksnio uždedame sūrio sluoksnį, tada kiaušinio sluoksnį.
Sluoksnius užbaigiame majonezo tinkleliu ir obuolių sluoksniu
.
Salotas pabarstome likusiomis morkų drožlėmis. Gauname paprastas sluoksniuotas „prancūziškas” salotas.