Varškės bandelės populiarios daugelyje pasaulio šalių. Priklausomai nuo regiono ir kulinarinių tradicijų, jos gali turėti skirtingus pavadinimus ir gaminimo ypatumus
. Pavyzdžiui, Gruzijoje chačapuri yra varškės plokštainis, tik su sūriu. Yra daug chačapuri rūšių, tačiau visos jos gaminamos iš tešlos su varške.
Parian – indiški varškės rutuliukai, kurie yra gruzdinami
.
Parian paprastai patiekiami kaip užkandis arba desertas
. Dar yra Skröbs – švediškos varškės bandelės, gaminamos iš mielinės tešlos su sviestu ir varške. Skröbs yra apvalios arba ovalios formos ir dažnai puošiami sezamo sėklomis
. Paruoškime paprastesnį ir mums labiau pažįstamą bandelių su varške variantą
.
Ingredientai: 1:
- Varškė – 300 g;
- Kefyras – 120 g;
- Miltai – 400 g;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Cukrus – 50 g;
- Soda – 1 šaukštelis;
- Augalinis aliejus – 60 g;
- Vanilinis cukrus – 10 g;
- Marmeladas – 300 g.
Varškės bandelių paruošimas:
Kiaušinį dubenyje sumaišykite su klasikiniu ir vaniliniu cukrumi bei druska, plakite, kol kruopos ištirps. Varškę per sietelį įmaišykite į kiaušinių masę, išmaišykite
. Į masę supilkite augalinį aliejų ir kefyrą, išmaišykite. Į mišinį supilkite ½ miltų ir sodos, išminkykite tešlą. Tada palaipsniui į tešlą suberkite likusius miltus, minkykite rankomis ant stalo 5 minutes.
Tešlą padalykite į ritinėlius po 85 g. Tešlą iškočiokite į plokščius 2-3 mm storio pyragėlius. Supjaustykite marmeladą ir juo aptepkite tešlos paviršių
. Suvyniokite bandeles į ritinėlius su įdaru viduje.

Padalykite ritinėlį išilgai, nepasiekdami galo. Iš abiejų tešlos galų padarykite pynutę ir susukite ją į sraigę.

Kiekvienos sraigės galą paslėpkite viduje.
Sudėkite bandeles ant pergamentu išklotos kepimo skardos per atstumą viena nuo kitos.

Aptepkite bandeles kiaušiniu ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 25-30 minučių.

Paruoštas bandeles pageidautina atvėsinti, o tada patiekti prie arbatos. Marmeladą recepte galima pakeisti, pavyzdžiui, sultenėmis arba riešutais.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

