Mėta yra nebrangi liesa žuvis, kuri nėra dažnai ruošiama. Tiesa ta, kad tai liesa žuvis, kuri po kepimo ir kepimo laikoma labai sausa. Tačiau tinkamai pamarinavus bet kokia žuvis bus skani
. Taip pat svarbu, kad žuviai kepti ar kepti būtų daržovių. Tinkamai iškeptos daržovės mėsai suteiks papildomos drėgmės, todėl žuvis taps sultingesnė
. Žinoma, papildomai sulaikyti drėgmę mėsos skaidulose padės druskos ir cukraus marinatas. Norint tai padaryti, žuvį tiesiog reikia pusvalandį prieš kepimą įdėti į vandenį.
Kepto šlakio ingredientai:
- Sudedamosios dalys: lašiša – 2 vnt;
- druskos – šaukštelis;
- prieskonių žuviai – ½ šaukštelio;
- kalendros – ⅓ šaukštelio;
- bulvės – 7 vnt;
- bulvių prieskoniai – 1 šaukštelis;
- džiovintų petražolių – 1 šaukštelis;
- juodųjų pipirų – ½ šaukštelio;
- svogūnas – 2 vnt;
- geriamoji soda – 1/3 šaukštelio;
- salierų – 2 stiebai;
- sūris – 30 g.
Pomidorų padažo ingredientai:
- česnakas – 3 skiltelės;
- pomidorų pasta – 1 valgomasis šaukštas;
- vandens – 150 ml;
- druskos – 1/2 šaukštelio.
Keptų lašišų gaminimas:
Išvalytą šlakiuką supjaustykite nedideliais gabalėliais, pabarstykite puse šaukšto druskos, žuvies prieskonių ir kalendros. Panašiai pabarstykite ir kitą žuvies pusę.

Nulupkite bulves ir supjaustykite jas 5 mm storio plokštelėmis. Bulves pasūdykite, pabarstykite bulvių prieskoniais ir džiovintomis petražolėmis
. Bulves užpilkite augaliniu aliejumi, sumaišykite bulves ir prieskonius.

Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, keptuvėje ištirpinkite sviestą
, sumaišykite augalinį aliejų ir sviestą, lengvai pakepinkite svogūną
.
Į svogūnus supilkite kepimo sodą, karamelizuokite. Į keptuvę su svogūnais sudėkite žuvies gabalėlius
. Padažui česnako skilteles dubenėlyje išspauskite per presą. Į česnakus sudėkite pomidorų pastą ir vandenį, įberkite druskos ir viską gerai išmaišykite.
Padažą supilkite ant žuvies
.

Smulkiai supjaustykite salierą, supilkite jį į keptuvę su svogūnais ir žuvimi. Prie žuvies sudėkite bulvių plokšteles, visiškai uždenkite žuvį ir svogūnus
. Stambia tarka sutarkuokite sūrį, apibarstykite bulvių sluoksnį.

Indą uždenkite drėgnu pergamentu ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje 45 minutes.

Gausite sultingą silkę ant svogūnų pagalvės.

O kartu su žuvimi iš karto iškeps ir garnyras.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

