Pomidorai yra populiari ir labai mėgstama daržovė, naudojama gaminant įvairius patiekalus. Tačiau kartais pomidorų skonis gali būti nepakankamai sodrus arba net neskanus. Tokiais atvejais į pagalbą ateina pomidorų užkandis
. Užkandžio metu pomidorai įgauna intensyvesnį skonį ir aromatą, tampa tankesni ir stipresni. Juos galima naudoti kaip savarankišką patiekalą arba kaip kitų kulinarinių kūrinių ingredientą.
Pomidorus rauginti galima keliais būdais: naudojant druską, cukrų, prieskonius ir net kitas daržoves. Kiekvienas iš šių būdų pasižymi savitomis savybėmis ir rezultatais.
Ingredientai 5 litrų kibirui:
- pomidorai – 3,2 kg;
- krienų lapai ir stiebai;
- skėčiai ir krapų šakelės;
- vyšnių lapai – 5 vnt;
- juodųjų serbentų lapai – 5 vnt;
- česnako – 9 skiltelės;
- pipirų grūdelių – ½ šaukštelio;
- garstyčių – 3 šaukštai.
Marinato ingredientai 3 litrams vandens:
- Druska – 2 šaukštai;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas.
Marinuotų pomidorų paruošimas:
Išdėliokite ant kibiro dugno ⅓ dalies krienų lapų, vyšnių ir juodųjų serbentų, krapų skėčių. Česnaką padalykite pusiau, dalį jo sudėkite ant dugno, sudėkite pipirų žirnelius
. Ant dugno uždėkite pirmąjį pomidorų sluoksnį. Šis sluoksnis vėl uždengiamas žalumynų lapais, česnakais, juodaisiais žirneliais. Panašiai pakartokite su antruoju sluoksniu
. Marinatui į litrą šilto supilkite druską ir cukrų, maišykite, kol ištirps. Į 2 litrus šalto vandens įpilkite druskos, išmaišykite
. Marinatą supilkite į kibirą su pomidorais, uždenkite serbentų lapais ir marle. Ant marlės pabarstykite garstyčių, kad nesusidarytų pelėsis. Ant marlės uždėkite nedidelį svorį, kad visi pomidorai paskęstų marinate
. Po 4-7 dienų pomidorai bus paruošti
.
Juos reikia sudėti į švarius stiklainius. Marinatą, likusį pomidorams, reikia užvirinti
. Išvalykite marinatą nuo krapų lapų ir skėčių likučių, supilkite į stiklainius su pomidorais. Iš anksto galite pasigaminti daugiau marinato su druska ir cukrumi, kad jo užtektų visiems stiklainiams
. 10 minučių palikite pomidorus marinate, tada supilkite jį atgal į puodą ir vėl užvirinkite. Supilkite jį atgal į stiklainius, suvyniokite ir sudėkite į sandėliuką.

Jei pomidorų nereikia laikyti bute, galite juos valgyti iš kibiro. Gausite skanius sultingus rūgščius pomidorus.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

