Kepta žuvis buvo populiari viduramžiais. Žuvies patiekalai dažniausiai buvo gaminami prie upių, ežerų ir jūrų pakrančių.
Tačiau daugelio rūšių
žuvys
, pavyzdžiui, silkės, buvo laikomos elgetų maistu.
Faktas tas, kad žuvis po kelių valandų nuo sugavimo skleisdavo blogą kvapą
.
Dėl to aukštesniųjų klasių atstovai negalėjo jos valgyti
. Padėtį gelbėjo žuviai skirtas marinatas. Vėliau buvo atrastos brangesnės ir elitinės žuvų rūšys. Tada karališkųjų ir karališkųjų šeimų virėjai ėmė kreipti dėmesį į žuvies patiekalus
. Papasakosime, kaip namuose paruošti keptą žuvį.
Keptos žuvies ingredientai:
- baltosios žuvies filė – 500 g;
- druskos – žiupsnelis;
- juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- svogūnas – 2 vnt;
- morkos – 2 vnt;
- pomidorų pasta – 4 šaukštai;
- lauro lapų – vnt;
- raudonėlio pipirų – 6 vnt;
- pomidorų – vnt;
- cukraus – valgomasis šaukštas;
- citrinos sulčių – valgomasis šaukštas;
- vandens – 150 ml;
- sviesto – 70 g.
Keptos žuvies paruošimas:
Išvalytą ir atšildytą žuvies filė supjaustykite stambiais gabalais, pasūdykite, pagardinkite pipirais, įtrinkite prieskoniais.

Svogūnus supjaustykite plunksnelėmis, pakepinkite keptuvėje augaliniame aliejuje, kol suminkštės
. Nuluptas morkas supjaustykite plonais strypeliais ir sudėkite prie svogūnų
.
Morkas ir svogūnus kepkite 3-4 minutes, tada sudėkite pomidorų pastą, lauro lapą ir raudonėlio pipirus.
Sumaišykite komponentus ir kepkite 2-3 minutes. Supjaustykite pomidorą kubeliais ir sudėkite į svogūnus bei morkas, įberkite cukraus ir žiupsnelį druskos
. Išmaišykite ingredientus, supilkite citrinos sultis ir vandenį. Į mišinį įpilkite sviesto ir 10 minučių troškinkite daržoves ant silpnos ugnies
. ½ troškintų daržovių sudėkite į kepimo indą.

Ant daržovių sluoksnio sudėkite žuvį. Ant žuvies sluoksnio sudėkite likusias troškintas daržoves.

Uždenkite formą folija ir kepkite pusvalandį 180 laipsnių temperatūroje
. Iškepusį patiekalą smulkiai supjaustykite ir apibarstykite krapais.

Gausite kvapnią ir sultingą keptą baltą žuvį.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

