Pyragai yra kiekvienam žmogui pažįstamas patiekalas. Pyragus lengva iškepti, jie visada būna skanūs ir kvapnūs
. Anksčiau nebuvo porcijinių pyragų, dažniausiai buvo ruošiami tik dideli pyragai. Valstiečių šeimose moterys pastebėjo, kad didelius pyragus greitai suvalgydavo vyresni šeimos nariai. XVI-XIX a. buvo įprasta pirmiausia pamaitinti vyrus, o paskui vaikus
, todėl, kad vaikai po valgio neliktų alkani, moterys pradėjo kepti porcijinius pyragus. Vėliau ši tendencija tęsėsi visuomenėje
. Paruoškime skanius purius ir minkštus pyragus ant kefyro.
Tešlos pirožkams ingredientai:
- Kefyras – 200 ml;
- Augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 2 šaukštai;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Miltai – 700 g;
- raugas – 10 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Bulvės – 500 g;
- Svogūnas – 1 vnt;
- Druska – žiupsnelis.
Kefyro paplotėlių paruošimas:
Į dubenį su kefyru supilkite augalinį aliejų, suberkite druską ir cukrų, įmuškite kiaušinius ir išmaišykite. Į kefyrą persijokite miltus bei raugą ir užminkykite minkštą, šiek tiek lipnią tešlą.
10 min. palikite koloboką šiltai po celofanu
.

Tuo tarpu išvirkite nuluptas bulves ir išminkykite jas iki košės
. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje augaliniame aliejuje, kol paruduos. Sudėkite svogūną prie bulvių, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įpilkite šaukštą bulvių sultinio.

Išminkykite tešlą ir padalykite ją į 12 ritinėlių.

Suktinukus iškočiokite į nedidelius plokščius pyragėlius ir sudėkite į juos įdarą. Įdarą užspauskite pyragaičių viduje, dėkite juos siūle į apačią.

Kepkite paplotėlius keptuvėje su augaliniu aliejumi, kol iš abiejų pusių apskrus.

Bulvių paplotėliai paruduoja ir tampa kvapnūs.

Švelni plona tešla puikiai dera su bulvių įdaru.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

