Varenyky – daugelyje pasaulio šalių paplitęs patiekalas. Kiekviena šalis turi savų koldūnų paruošimo ir įdaro ypatumų
. Italijoje koldūnai vadinami „gnocchi” ir gaminami iš bulvių tešlos su sūriu, špinatais ar kitais ingredientais. Gnocchi verdami ir patiekiami su pomidorų padažu, sūriu arba sviestu
. Prancūzijoje koldūnai vadinami „koldūnais” ir gali būti saldūs arba sūrūs. Saldūs koldūnai gaminami su vyšniomis, braškėmis ar kitomis uogomis, o pikantiški koldūnai – su mėsa, bulvėmis ar sūriu. Koldūnai verdami ir patiekiami su padažais arba padažu
. Paruoškime prancūziškų braškių koldūnų versiją
.
Tešlos ingredientai:
- kefyras 2,5 % – 250 ml;
- kiaušinio trynys – vnt;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- druskos – ½ šaukštelio;
- geriamosios sodos – 2 g;
- miltai – 370 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- braškių;
- cukraus – 200 g;
- kukurūzų krakmolas – 6 g.
Braškių koldūnų paruošimas:
Iš anksto supjaustykite braškes nedideliais kubeliais. Į kefyrą sudėkite trynius, supilkite cukrų ir druską, išmaišykite
. Į miltus suberkite sodą, išmaišykite ir supilkite kefyrą. Tešlą iš pradžių išminkykite mentele, paskui rankomis.
Tešla turi tapti minkšta ir šiek tiek lipni
.
Uždenkite ją maistine plėvele ir palikite 10 minučių šiltai
. Įdarui į cukrų persijokite kukurūzų krakmolą. Tešlą iškočiokite ne storesnę kaip 5 mm storio. Padalykite tešlą į mažus apskritimus, vietoj formos galite naudoti stiklinę
. Gautus tešlos apskritimus lengvai iškočiokite, į kiekvieną įdėkite po šaukštelį cukraus ir braškių. Uogas ir cukrų užspauskite tešlos viduje.

Kepimui į puodą su verdančiu vandeniu įdedame sietelį, kad jis nesiliestų su vandeniu. Ant sietelio dedame koldūnus, uždengiame ir gariname 5-6 minutes.

Išvirtus koldūnus galima aptepti sviestu.

Gaunami saldūs švelnūs uogų koldūnai.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

