Pyragai buvo svarbus kulinarinio pasaulio atradimas. Iš esmės senovės žmonėms pyragas buvo skani duona su įdaru. Vėliau pyragų samprata vystėsi, receptai tapo sudėtingesni
. Viduramžiais maistas tapo ne tik kūno sotinimo, bet ir pramogos būdu. Buvo ypatingų pyragų su gyvais gyvūnais. Į pyrago vidų buvo dedami maži paukšteliai, pelės ir voverės. Perpjovus pyragą, gyvūnai iššokdavo priešais valgio svečius
. Dabar pyragai gaminami daug humaniškiau nei anksčiau. Papasakosime, kaip sukurti sultingą pyragą su mėsa.
Pyragui skirtos tešlos sudedamosios dalys:
- Šiltas vanduo – 400 ml;
- Mielės – 1,5 šaukštelio;
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Augalinis aliejus – 3 valg;
- Miltai – 600 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Įdaras – 400 g;
- Bulvės – 2 vnt;
- Svogūnai – 2 vnt;
- augalinis aliejus – 40 ml;
- Druska – ½ šaukštelio;
- universalių prieskonių – 1 šaukštelis;
- Paprikos – 1 šaukštelis.
Mėsos pyrago paruošimas:
Į dubenį su šiltu vandeniu supilkite mieles, cukrų ir druską, maišykite, kol smėlio grūdeliai ištirps. Į vandenį įmuškite kiaušinį, supilkite augalinį aliejų ir vėl išmaišykite
. Į mišinį suberkite miltus ir rankomis užminkykite elastingą ir minkštą tešlą. Tešlą sulipdykite į bloką ir palikite valandą šiltai po celofanu
. Tuo tarpu įdarui ketvirčius svogūnų supjaustykite žiedais ir sudėkite į faršą. Nuluptas bulves supjaustykite plonais griežinėliais, pasūdykite ir užpilkite augaliniu aliejumi.
Į faršą suberkite universalius prieskonius, papriką ir išmaišykite.

Išminkykite tešlą ir padalykite į 4 gumulėlius – 2 didesnius.
Iš didesnių gumulėlių iškočiokite 30-33 cm tortilijas
. Ant kiekvienos tortilijos dėkite įdaro, paskirstykite jį paviršiuje, bet nesiekite 2 cm krašto.

Likusius mažus paplotėlius iškočiokite tokio skersmens, kokio skersmens yra įdaras ant didžiosios riestainės
. Mažais paplotėliais uždenkite įdarą ant didžiųjų riestainių
.

Užklijuokite paplotėlių kraštus, surišdami juos į pynę. Aptepkite
paplotėlių viršų kiaušiniu, o viduryje padarykite skylutę.
Sudėkite paplotėlius ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir kepkite 170 laipsnių temperatūroje 40 minučių.

Rezultatas – mėsingas, sultingas ir aromatingas pyragas. Jis gali pakeisti klasikinius pyragus.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

