Gerai pažįstamas barščių, šči ir soliakos pavadinimas atsirado tik Petro Didžiojo laikais. Iki tol tradiciniai skysti patiekalai nebuvo įtraukti į sriubų sąrašą.
XVI-XVII a. kulinarijos knygose galima rasti skyrių, kuriuose pateikiami įvairūs sūrymo,
sriubos
, soljankos ir kitų
sriubų
gaminimo būdai. Visi šie patiekalai buvo vadinami vienu apibendrintu pavadinimu – sriuba
. Norime pateikti paprastos vištienos sriubos su ciberžole receptą.
Vištienos sriubos ingredientai:
- Vištienos filė – 300 g;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- druskos – šaukštelis;
- vandens – 1,5 litro;
- ciberžolės – ⅓ šaukštelio;
- bulvės – 2 vnt;
- porai – vnt;
- saldžioji paprika – vnt;
- morkų – vnt;
- svogūnas – vnt.
Vištienos sriubos paruošimas:
Supjaustykite svogūnus mažais kubeliais, pakepinkite puode nedideliame kiekyje augalinio ir sviesto aliejaus. Vištienos filė supjaustykite nedideliais gabalėliais, nusiųskite prie svogūnų, pabarstykite druska ir ciberžole.
Porus smulkiai supjaustykite, nusiųskite į puodą su likusiais ingredientais, išmaišykite ir toliau kepkite
.
Morkas supjaustykite mažomis tarkavimo formelėmis, sudėkite jas prie kepamos vištienos filė.
Smulkiai
supjaustykite
nuluptą iš vidaus papriką, taip pat bulves
.
Sudėkite daržoves į puodą, turinį užpilkite vandeniu.
15 minučių virkite sriubą uždengę dangčiu
.
Patiekalą papildykite pora skiltelių smulkinto česnako ir smulkintomis petražolėmis. Po 15 minučių sriubą pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.

Atskirame dubenyje reikia suplakti kiaušinius, plona srovele supilti į sriubą ir išmaišyti. Belieka troškinį virti dar apie 5-10 minučių.

Ši vištienos sriuba verdama apie pusvalandį, o sotumu nenusileidžia klasikiniam vištienos sultiniui. Sriubą galite patiekti su grietine arba majonezu.


Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

