Visi pasaulio virtuvės šefai žino apie julienne, nes tai yra vienas rafinuočiausių prancūziškų patiekalų, prieinamų visiems. Pasigaminti naminį julieną nėra taip sudėtinga, kaip mano daugelis pradedančiųjų virėjų. Iš
tikrųjų pagrindinis patiekalo akcentas yra tam tikru būdu supjaustytos daržovės. Išvertus iš prancūzų kalbos, julienne reiškia liepa, o tai šį patiekalą sieja su mėnesiu, kurį jis gaminamas. Liepos mėnesį daržovės būna šviežiausios ir sultingiausios. Pjaustymas tortilijomis padeda perteikti julienne sultingumą
. Papasakosime, kaip paruošti tam tikrą populiaraus prancūziško patiekalo analogą – vištienos gabalėlius.
Vištienos gabalėlių ingredientai:
- Vištienos filė – 700 g;
- grybai – 300 g;
- svogūnai – 200 g;
- grietinėlė 15 % – 200 g;
- kietasis sūris – 200 g;
- druskos – ½ šaukštelio;
- miltai – 100 g;
- kiaušiniai – 4 vnt.
Vištienos gabalėlių kepimas:
Pievagrybius supjaustykite plonomis puselėmis, troškinkite sausoje keptuvėje, kol išgaruos skystis. Svogūnus supjaustykite mažais kubeliais, padalykite į plonus filė kepsnelius
. Į grybus supilkite augalinį aliejų, įdėkite sviesto. Į grybus supilkite svogūnus, prieskonius ir druską, išmaišykite. Vištienos kepsnelius apkepkite iš vienos pusės, šiek tiek pasūdykite
. Grybus ir svogūnus apkepkite iki auksinės spalvos, į grybus supilkite grietinėlę. Vištienos kepsnelius apvoliokite miltuose ir apvoliokite plaktuose kiaušiniuose.
Kepkite vištienos kepsnelius keptuvėje iš abiejų pusių, kol paruduos
.
Sudėkite kepsnius ant pergamentu išklotos kepimo skardos.

Ant kepsnių sudėkite grietinėlėje apvoliotus grybus. Sūrį sutarkuokite stambia tarka ir pabarstykite juo grybų padažą
. Vištienos kepsnelius kepkite 150 laipsnių temperatūroje 10 minučių.

Taip gauname puikų patiekalą šventiniam stalui.

Vištienos gabalėlius galima lengvai pakeisti džiūvėsėliais.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

