Glazūros ant kulichų atsiradimo istorija siekia tolimą praeitį. Manoma, kad glajus ant velykinių kuličų religiniuose šaltiniuose atsirado kaip tyrumo ir šventumo simbolis.
Iš pradžių kuličai buvo kepami be glajaus, tačiau ilgainiui atsirado tradicija juos padengti saldžiu cukraus ar baltymų mišiniu. Taip kulichi įgauna šventiškesnę ir elegantiškesnę išvaizdą.
Šiandien yra daugybė kulichų glazūravimo receptų
.
Jis gali būti baltas, šokoladinis, spalvotas arba su įvairiais priedais – riešutais, kokoso drožlėmis ar konditeriniais pabarstukais.
Glajaus ingredientai:
- Želatina – 1 šaukštelis;
- Vandens – 6 šaukštai;
- Cukrus – 180 g;
- Citrinų sultys – 1 šaukštelis.
Glajaus paruošimas:
Želatiną sumaišykite su pora šaukštų vandens, palikite išbrinkti. Į puodą supilti cukrų, įpilti 4 šaukštus vandens, išmaišyti.
Ant vidutinės ugnies virti cukrų, kol visiškai ištirps skystyje
. Į šiek tiek atvėsusį cukraus sirupą supilti želatiną, sumaišyti komponentus ir išplakti mikseriu iki vientisos blizgios baltos masės. Plakant į masę supilti citrinos sultis.

Apšlakstykite pyragėlius glajumi, apibarstykite riešutais, cukruotais vaisiais ir kitais pabarstukais.

Palikite glajų sustingti, geriausiai po celofaniniu maišeliu 3-4 valandoms.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

