Galima daryti prielaidą, kad apkepas atsirado tada, kai žmonės suprato, kad bulvių gumbus galima naudoti maistui gaminti.
Bulvių apkepas – tai patiekalas, gaminamas iš sluoksniais sudėliotų pjaustytų bulvių ir užpilamas kiaušinių ir pieno arba grietinėlės mišiniu. Į troškinį taip pat galima dėti mėsos, žuvies, grybų arba daržovių. Patiekalas kepamas orkaitėje, kol įgauna auksinę plutelę
. NVS šalyse bulvių apkepas gaminamas nuo seno. Šis patiekalas buvo populiarus tarp valstiečių ir darbininkų, nes buvo sotus ir lengvai transportuojamas. Bulvių troškinį pasiimdavo su savimi į kelionę arba į darbą. Šiandien bulvių troškinys išlieka populiarus patiekalas, kuris gaminamas daugelyje pasaulio šalių.
Bulvių apkepo ingredientai:
- Bulvės – 5 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- Juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- Paprikos – žiupsnelis;
- džiovintų česnakų – žiupsnelis;
- Alyvuogių aliejus;
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- grietinė – 200 g;
- Žaliųjų svogūnų – ryšulėlis;
- Vyšniniai pomidorai;
- Medžioklinė dešra;
- Sūris – 100 g;
- petražolių – ryšulėlis.
Bulvių apkepo paruošimas:
Nuluptas bulves supjaustykite plonomis plokštelėmis ir išdėliokite kepimo formoje, pasūdykite. Bulves taip pat pabarstykite juodaisiais pipirais, paprikomis, džiovintu česnaku, užpilkite alyvuogių aliejumi.

Sumaišykite prieskonius su bulvėmis ir kepkite jas 200 laipsnių temperatūroje 20 minučių. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinius, sumaišykite su grietine
. Žaliuosius svogūnus smulkiai supjaustykite, vyšninius pomidorus supjaustykite, sudėkite į kiaušinių ir grietinės mišinį, išmaišykite.

Plonomis plokštelėmis supjaustykite medžioklinę dešrą, sūrį sutarkuokite stambia tarka
. Iškeptas bulves užpilkite kiaušinių, grietinės ir daržovių mišiniu. Ant šio sluoksnio sudėkite medžioklinių dešrelių, pabarstykite sūriu.

Kepkite patiekalą 180 laipsnių temperatūroje 15-20 minučių.

Rezultatas – turime paprastą bulvių patiekalą. Tai geras vakarienės variantas, kurį galima paruošti gana greitai.

Sveiki, aš esu Marija Kaktunova – receptų kūrėja, mėgstanti atrasti naujus skonius ir dalintis jais su kitais. Man maisto gaminimas yra ne tik kasdienybė, bet ir kūryba, leidžianti jungti tradicijas su naujais atradimais.
Savo receptus publikuoju tinklalapyje skonioguru.lt, kur dalinuosi idėjomis tiems, kurie ieško įkvėpimo virtuvėje – nuo paprastų kasdienių patiekalų iki ypatingoms progoms skirtų gardumynų. Man svarbu, kad mano receptai būtų aiškūs, praktiški ir kiekvienam pasiekiami, bet kartu suteiktų galimybę atrasti kažką naujo.

